Graffitisek versenyeznek a 4-es metró épülő állomásán

2009.06.06. 08:23 Módosítva: 2009.06.06. 08:26
Tíz csapat részvételével rendezik meg szombaton Budapesten a világ egyetlen hivatalos graffiti világversenyének közép-európai fordulóját a 4-es metró épülő Népszínház utcai metrómegálló palánksorán.

Az öt országból érkező mintegy hatvan alkotó 4 kategóriában indul és egy 150 négyzetméteres felületen kell egy témát megfesteni. Horvátország, Csehország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország legjobb graffitisei mérik majd össze tudásukat a Köztársasági téren, miután Róma, Moszkva, Liverpool, Bécs, Stettin és Halle területi döntője mellett az elmúlt évekhez hasonlóan 2009-ben is Budapest kapta meg a Write4Gold graffiti világverseny közép-európai döntőjének szervezési jogát.

A Write4Gold 2003 óta a világ legjelentősebb graffiti versenye, amelyre bármelyik európai országból nevezhetnek csapatok. A versenykiírás értelmében minden indulónak referencia anyagot kell beadnia a W4G németországi központjába, ahol neves graffiti művészek bírálják el a beérkezett alkotásokat. A beválogatott csapatok először egy területi döntőn vesznek részt, ahonnan a győztesek kvalifikálják magukat a Németországban zajló európai döntőre.

A verseny 4 kategóriában zajlik majd: concept painting (komplett kép megfestése 8 óra alatt egy 15 méter hosszú, 2 magas felületre adott témában), freestyle sketching (adott szó színes megrajzolása papírra), freestyle throw ups (adott szó gyorsfestése) és tagging (adott szó kiírása).