Gizella
9 °C
14 °C

Pénzügyi tanácsadót keres a főváros

2009.06.11. 11:50

Három évre nettó 171 millió forintért keres nyílt közbeszerzésen üzleti és vezetői-, továbbá pénzügyi vezetői tanácsadói feladatra céget a fővárosi önkormányzat.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint az elvégzendő tanácsadói munka a pénzügyi, költségvetési gazdálkodási tevékenységekhez, a beruházások előkészítéséhez és lebonyolításához, és a pénzügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódik.

A nyertes közreműködik - egyebek mellett - a főváros adósminősítésében, a hitelfelvétel, illetve a kötvénykibocsátás előkészítésében, lebonyolításában, továbbá részt vesz a projektek, nagyberuházások előkészítésével kapcsolatos pályázatok elkészítésében. A tanácsadás becsült ellenértéke - három évre - nettó 171 millió forint.

Az ajánlattételi határidő július 27. A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást vállaló ajánlattevő lesz a nyertes. Az eredményhirdetés időpontja augusztus 26., a szerződéskötés tervezett időpontja pedig szeptember 14.

Az Index megkereste a főpolgármesteri hivatalt, hogy megtudja, miért van szüksége az önkormányzatnak külső pénzügyi tanácsadóra, amikor a hivatalon belül is rendelkezik szakemberekkel. A sajtóosztályon a kérdésre azt mondták, hogy a fővárosi önkormányzat több olyan nagy beruházást és kiemelt fejlesztést hajt végre az elkövetkező években, melyhez uniós forrásokat és hitelt is igénybe vesz. Mivel ilyen esetekben sokszor speciális előírásoknak és jogszabályoknak is meg kell felelni, valamint nem ritkán a hitelfelvétel összege akár több milliárd forintos is lehet, a főváros rendszerint külső tanácsadók szakértelmét veszi igénybe.

Hozzátették: ezeknek a tanácsadó cégeknek általában speciális a szakmai területük, ezért a főváros csak egy-egy beruházáshoz szokott egy céggel szerződni, mert ez így sokkal gazdaságosabb, mintha állandó állományban köztisztviselőként alkalmaznánk őket. Ilyen speciális tudás lehet többek között a nemzetközi hitelfelvétel és a hitelminősítő ügynökségekkel a kapcsolattartás vagy például a különböző közszolgáltatási szerződések uniós szabályoknak megfelelő átalakítása. A fővárosi Önkormányzat ezekkel az ismeretekkel nem rendelkezik, de azáltal, hogy szakmai tanácsadókat alkalmaz akár több százmillió forintot és felesleges jogi bonyodalmakat is megspórolhat magának egy nagy beruházásnál.