Rendőrség vizsgálhatja a parkolási bevételeket

2009.06.12. 12:33

Közérdekű adattal visszaélés miatt feljelentést tett a rendőrségen az LMP ismeretlen tettes ellen az Index május 21-i cikke alapján.

A cikk arról szólt, hogy a LátKép Egyesület szerint - amely egy közérdekű adatok szolgáltatása miatti perben jutott a Centrum Kft. bevételi adataihoz -, a Centrum nem valós adatokat adott a fővárosnak és cégének, a Parking Kft.-nek az elmúlt évi bevételeiről. A különbség évi 0,5-1 milliárd forint. A Parking és a Centrum szerint viszont az adatok jók.

Schiffer András, az LMP főszervezője elmondta, hogy a feljelentést közérdekű adattal visszaélés miatt tették. Azt várják a vizsgálattól, hogy tisztázódjon ez az ügy, amelyben egy fontos fővárosi közgyűlési döntést (a parkolási rendeletmódosítását) megalapozó tanulmány adatairól van szó.

Schiffer szerint a fővárosi parkolási cégek bevétele körüli vita az egyik legfelháborítóbb ügy a fővárosban. Úgy gondolja, hogy mivel kétszeresen is közügyről van szó, egyszer azért mert közterületet hasznosítanak, másodszor pedig azért mert a bevétel közpénz, elvárható, hogy a cégek gazdálkodása teljesen átlátható legyen.

Hasonló eljárás indult nemrégiben a BKV ellen is. Mint arról az Index korábban beszámolt, közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt a Budapesti VII. kerületi Rendőrkapitányságon indult bűnügyben vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Dányi József, a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese ellen a VI. és VII. kerületi ügyészség.

A bíróság ugyanis közérdekű adatnak minősítette a BKV és a Peron Reklám Kft. által kötött reklámszerződést, amelyet a BKV nem akart kiadni.