Zavarják az ombudsmant a BKV kamerái

2009.06.22. 16:38

Az adatvédelmi biztos munkatársai a napokban jártak a BKV központjában, ahol a közlekedési cég által nemrég néhány kísérleti járaton elhelyezett kameráinak a felvételeit vizsgálták.

A BKV elképzelései szerint a kamerák felvételeit csak a rendőrség használhatná fel. A felvételek 72 órán belül automatikusan törlődnek.

Jóri András az Indexnek elmondta: ugyanúgy mint elődje, Péterfalvi Attila, ő is aggályosnak tartja, hogy a BKV bekamerázza a járműveket. Jóri András közölte, az adatvédelmi biztosi hivatal munkatársai néhány napja vizsgálták meg a helyszínen a BKV kameráinak a működését.

Most összeállítanak egy kérdéssort, amit a BKV-nak meg kell válaszolnia. A válaszok alapján a biztos tesz egy ajánlást a kamerákra vonatkozóan, amelynek ha nem felel meg a BKV, akkor az ombudsman meg is tilthatja a kamerák használatát.

Jóri András hozzátette, amennyire lehet, igyekszik visszaszorítani a kamerázást vagy legalább a rendőrség felügyelete alatt tartani. Véleménye szerint a BKV esetében nem közterületről van szó, mint a rendőrségi térfigyelő kamerák esetében, és nem is magánterületről, mint a bankok esetében.

A BKV területe a köz által használ magánterület, ahol nem teheti meg a tömegközlekedést használó, hogy nem megy be, mert nem akar szerepelni a felvételeken, azaz itt nincs választási lehetőség.

Az ombudsman szerint rossz üzenet lenne, hogyha csak egy ilyen technikai módszerrel lehetne visszaszorítani a terjedő erőszakot, nem pedig társadalmi összefogással. A kamerák működtetését rossz, populista iránynak tartja. Szerinte érdemes más módszereket megvizsgálni, például kalauzok vagy biztonsági őrök alkalmazását a járatokon.

A BKV nem várt több kérdést

Az Index megkereste az ügyben a BKV sajtóosztályát, ahol elmondták, hogy az adatvédelmi biztos munkatársai június 19-én pénteken jártak a Száva utcai villamos kocsiszínében, ahol megtekintették a jelenleg kísérleti célból kamerával felszerelt két járművet, egy TW6000-es villamost és egy VOLVO autóbuszt.

A szemlét követően a feltett kérdéseikre választ kaptak. Nem került szóba, hogy további kérdéseket küldenek, de amennyiben igen, a kérdéseket készséggel megválaszolják, és az ombudsman ajánlásait is felhasználják. A BKV elképzelései szerint a kamerák felvételeit csak a rendőrség használhatná fel. A felvételek 72 órán belül automatikusan törlődnek.

A BKV szerint eddig mindent megtettek a társadalmi összefogás előmozdítása érdekében, de a járművezetőik, ellenőreik és más munkatársaik elleni támadások nem hogy nem csökkentek, hanem nőttek az utóbbi időben. A járműveken egyébként jól látható helyen matrica jelzi az utasok részére, hogy kamerával ellátott járművet vesznek igénybe. Végül leszögezték, hogy a BKV kísérleti jelleggel szerelte fel a kamerákat a járművezetők, jegyellenőrök és más munkatársai védelmében, azok végleges alkalmazásáról még nem született döntés.

A VEKE szerint is nonszensz

A cikk megjelenése után a Városi és Előváros Közlekedési Egyesület szóvivője, Vitézy Dávid megkereste az Indexet, és elmondta, hogy az ombudsman véleménye a szervezet szerint nonszensz. Vitézy szerint az adatvédelmi biztos ezzel három csoport, a grafitisek, a zsebtolvajok és a garázda verekedők mellé áll. Hozzátette, hogy a BKV jelenlegi pénzügyi helyzetében viszont azt tartaná elfogadhatónak, ha csak az új járműveket szerelnék fel kamerákkal.