Hedvig
6 °C
15 °C

Kifogásolják a szmogriadós korlátozást

2009.06.25. 18:01

Utólagos normakontrollt, egyben megsemmisítő döntést kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Autóklub arra a Fővárosi Önkormányzati rendeletre nézve, amely a szmogriadó terv részeként, megelőzési céllal az úgynevezett sárga matricás autókat október 20-tól március 8-ig Budapest területének számottevő részéről kitiltaná, közölte Kovács Zoltán, a klub főtitkára csütörtökön. A rendszámtáblán elhelyezett hatszögletű sárga környezetvédelmi matrica a legkörnyezetszennyezőbb autókat jelöli.

Az indítvány sürgősségi kérelmet is tartalmaz, remélve, hogy az Ab határozathozatala még a tilalom tényleges megkezdése előtt várható.

A fővárosi rendelet – az Autóklub megítélése szerint – számos okból alkotmánysértő. Szerintük a rendelet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal, ilyen jogi norma kiadására felhatalmazás nincs és e jogszabály több alkotmányos alapjogot szükségtelenül és aránytalanul megsért.

Az indítvány szerkesztője, Kolláth György alkotmányjogász kifejtette, hogy közhatalmi-jogi kényszerrel ilyen preventív intézkedés demokratikus jogállamban nem hozható, bár a környezetvédelem érdekeit, szempontjait csakugyan tiszteletben kell tartani. "A drákói szabályozás öt hónapra helyhez kötné az autósok ezreit, esélyt sem adva belátó mérlegelésre, egyedi engedélyezésre" - áll a közleményben.