Vádalkuval kiengedték, visszatért a bérházbizniszbe

2009.07.03. 13:50

A VII. kerületi önkormányzat döntése ellen fűti az ingatlanbotrányban ismertté vált Király utcai házak lakóit az ingatlanbotrányban lecsukott, majd szabadlábra helyezett ügyvéd. Nagy György vádalkut kötött az ügyészséggel, hogy a házeladások miatt lecsukhassák Hunvald György MSZP-s polgármestert és két SZDSZ-s politikust. A kiengedett Nagy most újra bizniszel, befektetőket hozna, a baj csak az, hogy az önkormányzat – éppen a folyamatban lévő nyomozástól tartva – nem akarja eladni az épületeket.

Lázítja az erzsébetvárosi önkormányzat nemrég hozott döntése ellen a Király utca 25-27-29 lakóit Nagy György.

A VII. kerületi képviselőtestület utolsó tavaszi ülésén fogadta el azt az indítványt, amely levette a napirendről a tavaly kirobbant ingatlanbotrányban szereplő három Király utcai bérház eladását. Helyette a lakásokat kínálják fel megvételre a bérlők számára.

A kedden tartott lakógyűlésen sokan fejezték ki nemtetszésüket a döntés miatt, azt állítva, hogy az ottlakóknak nincs pénzük a lakások megvásárlására, és hogy ígéretekkel ellentétben az önkormányzat biztosan nem fogja felújítani a leromlott állagú épületet. Az önkormányzatellenes hangulat kialakulásában kulcsszerepe volt Nagy Györgynek, aki az elmúlt évek során több vállalkozást is próbált összehozni a bérlőkkel, és most is azt hangoztatta, hogy csak egy megfelelő befektető lehet a megoldás a problémákra.

Nagy György volt az első, akit a zsidónegyedben 2003 óta lezajlott ingatlanügyletek vizsgálata során tavaly novemberben előzetes letartóztatásba helyezett a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanú szerint Nagy az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. ügyvezetőjeként közrejátszott több háztömb kiürítésében és eladásában. Az évek során több cég képviselőjeként is felbukkant a környéken, és a határidők lejárta után sem adta át másnak a terepet, hanem más színekben próbálkozott újra.

A 2006-ban indított nyomozás 700 milliós csalással gyanúsította az ügy résztvevőit, és a három ház, a Király 25-27-29. körül lezajlott kavarás vizsgálata is része annak a nyomozásnak, amely összesen 14 ingatlan eladása miatt kezdődött.

Király utca 25-27-29. számú épületek
Király utca 25-27-29. számú épületek

A tavalyi sajtóértesülések szerint Nagy az ügyletekben szintén részes barátnőjével, Szijjártó Piroskával együtt vádalkut kötött a nyomozókkal, és az ő vallomásuk alapján vették őrizetbe Gál Györgyöt, a szabad demokraták VII. kerületi frakcióvezetőjét. Hunvald György polgármestert két hónappal később csukták le, ő február óta előzetesben van, Nagy viszont barátnővel együtt egy-két hét után szabadulhatott.

A rövid letartóztatás attól sem tántorította el az ügyvédet, hogy a Király utcai ingatlanbiznisz szereplője maradjon. Nagy György irodáját az egyik megvételre kiszemelt házban tartja fenn, ahol a lakók jó része továbbra is úgy hiszi, hogy csak ő foghatja össze a félévtizede húzódó ügyet, pedig a kerületi képviselők közül senki nem meri vállalni a kockázatot, hogy tárgyaljon, vagy hogy akár együtt mutatkozzon Naggyal.

A Király utcai lakók közül többen megerősítették az Indexnek, hogy a lakógyűlésen felmerült, bírósági úton kellene kikényszeríteni, hogy az önkormányzat vonja vissza a nagyberuházók megjelenését blokkoló határozatát. Nagy György a lakók állítása szerint azt ígérte, bármikor tud befektetőt szerezni, több cég is sorban áll, hogy megfelelő körülmények közé költöztetve a lakókat, felújítsa az épületeket.

A lakógyűlés résztvevői elmondták azt is, hogy Nagyon kívül más régi ismerős is elment a találkozóra. Ott volt Molnár Jenő, a Király 27. Kft. ügyvezetője is. A Király 27 Kft. először 2004-ben nyert jogot a három épület megvásárlására az eredeti önkormányzati döntés szerint 500 millió forintért, és ez a cég volt az, amelyik az év elején lényegében megtorpedózta, hogy sok sikertelen kísérlet után az Autóker Holding vehesse meg az ingatlanokat. A Király 27. számára szintén Nagy közvetített rendszeresen a környéken.

Az önkormányzat legutóbbi eladási pályázatán egyetlen jelentkező volt, ezért a testület – attól tartva, hogy a cég valójában ugyanahhoz az üzleti körhöz tartozik, amely Nagyon keresztül eddig is igyekezett megszerezni az ingatlanokat – nem hirdetett győztest. A kerület önkormányzati képviselői a polgármester letartóztatása óta és a VI. kerületi ingatlanügyeken okulva óvatos döntéshozók lettek, ezért választották a ház helyett a lakások privatizációját.