Ősztől szűr a csepeli szennyvíztisztítómű

2009.07.07. 17:04
Napokon belül az is kiderül, hogy hova szállítják majd az ülepített trutymót.

A tervek szerint az augusztusban kezdődő üzempróbák után, szeptember közepén elindul a teljes szennyvíztisztítási rendszer 1 éves próbaüzemi működése Csepelen, jelentették be sajtótájékoztatón. A beruházáson 106 millió eurót megtakarítottak, amit más összegekkel újabb csatornázási projektekre fordítanak, ha az unió belemegy.

Demszky Gábor főpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szennyvíztisztító beruházáshoz tartozó munkák befejeződnek októberre a Budai alsó rakparton, de elképzelhető, hogy a felújított rakpartot már szeptember közepén végig megnyitják az autósok előtt.

duna2

A felső rakparton szeptember végén indulhat meg a villamosközlekedés. Az átadás azért csúszik, mert a kaszinónál feltártak egy régi, boltíves ciszternát, amelyre betontetőt húznak, hogy később hasznosítani tudják majd a pincerendszert.

Groniewsky Tamás, a beruházást koordináló Enviroduna ügyvezető igazgatója elmondta, hogy napokon belül eredményt hirdetnek azon a pályázaton, amelynek nyertese gondoskodik az egy éves próbaüzem alatt a szennyvíztisztítóban keletkező szennyvíziszap elhelyezéséről. Végleges megoldás egyelőre nincs még az iszap elhelyezésére.

duna1

Elhangzott, hogy a beruházás során 106 millió eurót takarítottak meg az uniós támogatásból, amit szeretnének új elemekre felhasználni, például szivattyútelepek átépítésére, tehermentesítő gyűjtőcsatornák építésére. A beruházás teljes költsége így 429 millió euróról 491 millióra növekedne.

Mivel az új elemeket a 2010-es eredeti határidőt követően, csak 2012-re tudná megvalósítani a főváros, ezért a maradvány felhasználása mellett határidőmódosítást is kért, amihez az unió illetékes bizottsága eddig vonakodott hozzájárulni.

duna3

A 106 millió eurón felül a teljes csatornázási projekt új elemeire fordítaná a főváros azt a 40 millió eurót, amit az unió bírságként megvont, mert kifogásolt egyes közbeszerzési eljárásokat.

Felvetődött a trutyi-mutyi gyanúja

40 millió eurós, azaz 10 milliárd forintos bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Csepeli szennyvíztisztító ügyében, írta meg tavaly novemberben az Index. A bizottság ellenőrei már 2008. májusban jelezték, hogy a beruházás közbeszerzési eljárása nem volt kellően versenybarát. Korábban az Index számolt be arról is, hogy a francia-magyar Csepel FH konzorcium érvénytelen ajánlattal, valódi verseny nélkül nyerte meg a központi szennyvíztisztító-komplexum 63 milliárdos tenderét, legalábbis ez állt egy birtokunkba került Kehi-feljegyzésben, amely kifogásolta azt is, a tender jogi tanácsadását 71 millió forintért elvállaló ügyvédi iroda közbeszerzés nélkül kapta a megbízást.