Barkácsolt BKV-jegyeket adnak a pénztárosok

2009.07.08. 10:55

Július 1-től az öt százalékos áfaemelés miatt 290 forintról 300 forintra drágult a BKV-menetjegy ára. Hogy a cégnek ne kelljen kidobnia több millió korábban kinyomtatott jegyet, kézi módszerrel javítanak.

bkvjegy

Erika a következő levelet küldte: „írtatok arról, hogy a jegydrágulás miatt a minden BKV-hoz köthető értékesítőhelyen kézzel húzzák át a jegyárakat, és úgy adják el őket? A sima viszonteladók viszont már rendes, 300 forintos jegyeket adnak. Ma reggel megkérdeztem, ezt mégis miért és hogy képzelik, és a Délinél azt mondta az eladó, nem készültek el még az új jegyek.”

Megkérdeztük a BKV sajtóosztályát az ügyben, ahol elmondták, hogy a régi áras és áfa tartalmú jegyeken a készletek erejéig az árat és az áfa tartalmat szabályosan javítják a pénztárosok, azaz biztonsági tollal, egy vonallal áthúzzák és fölé írják a megfelelő árat és áfa tartalmat. A javítást szignóval is el kell látnia pénztárosnak. Egy nem tervezett évközi emelésnél több millió jegyet kellene a BKV Zrt.-nek kidobnia és helyettük újakat nyomtatni.

Arra a kérdésre, hogy ilyen módon játszani lehetne az elszámolásnál, a sajtóosztály közölte: „a BKV az eladott jegyeket azzal az áfa tartalommal számolja el, amilyen mértékű áfa az értékesítés napján hivatalosan érvényben van. Így június 30-án pénztárzárásig 20 százalékos áfával és a régi, 290 forintos árral számoltuk el őket, míg július 1-jén pénztárnyitástól 300 forintos áron és 25 százalékos áfával értékesítjük a jegyeket.”