Megbüntette a BKV a híres útikönyvírót

2009.07.10. 16:05 Módosítva: 2009.07.10. 16:05

Nem valószínű, hogy Budapest jó hírét kelti következő útikönyvében Tony Wheeler, a világ egyik legnevesebb útikönyvkiadójának, a Lonely Planet-nek a társalapítója.

Mint arról az író a blogjában beszámol, a földalattin elkapták az ellenőrök, és megbüntették annak ellenére, hogy többféle módon is megpróbált előzőleg menetjegyet vásárolni.

Wheeler pénteki blogbejegyzése szerint budapesti utazásának első napján esett egész nap az eső, ezért elhatározták, hogy a földalattival mennek vissza a szállodájukba.

A hátizsákos turistákra koncentráló Lonely Planet a világ legnagyobb útikönyvkiadója. Évente több mint hatmillió könyvet adnak el, tévéműsorük, havi utazási magazinuk van. Tavaly óta a cég 75 százalékának tulajdonosa a BBC Worldwide. Az angol nyelvű útikönyvek 25 százalékát a Lonely Planet adja ki.

Csakhogy a megállónál nem találtak automatát, a jegypénztár pedig zárva volt. Felszálltak a járműre, de a következő megállónál leszálltak, hogy jegyet vegyenek. Találtak is egy jegyautomatát "de az az átkozott cucc" nem akarta elfogadni a pénzüket. Próbálták többféle pénzzel is, de az automata nem reagált.

Ezért újból visszaszálltak a földalattira, hogy elmenjenek a következő megállóig, ahol rögtön lecsaptak rájuk az ellenőrök és 6000 forintos büntetést fizettettek ki velük. Wheeler szerint a dolog két szempontból is rendkívül bosszantó.

Az egyik, hogy ha nem szállnak le ismét, hogy rendes utas módjára jegyet vegyenek, hanem elutaznak a végcélig, lehet hogy meg sem büntetik őket. A másik pedig az, hogy Wheeler szerint valakinek látnia kellett, hogy birkóznak a jegyautomatával, de mégsem mentek oda hozzájuk, hogy segítsenek, hanem megvárták, míg felszállnak a földalattira, és nyakon csípték őket.