Ikarus buszokkal pótolják a Combinókat

2009.07.14. 17:11

A BKV közleménye szerint 2009. augusztus 1-je és 19-e között felújítják a nagykörúti villamospályát, így ebben az időszakban a 4-6-os villamosok csak a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér között járnak majd. A Blaha és a Moszkva tér között villamospótló buszok közlekednek, változó útvonalon.

Mint az Index hétfőn beszámolt róla, az augusztus első három hetében tartó nagykörúti vágányfelújítással kapcsolatban problémák adódtak: több megállóban nem fér el a pótlásra szánt Volvo busz. A BKV szakemberei szerint a klímás buszokat csak akkor vethették volna be a felújítás alatt, ha a közúti forgalmat terelik a sínekre.

A társaság a busz típusának kijelölésekor figyelembe vette az utasok biztonságát, gyors eljutásuk biztosítását, illetve forgalombiztonsági és forgalomtechnikai adottságokat is, ezért a felújítás ideje alatt Ikarus 280-as típusú csuklós autóbuszok közlekednek majd a Nagykörúton, a villamosnál sűrűbb követési időközökkel.

Ám a BKV úgy döntött, hogy „a villamospótlás megfelelő színvonalon történő lebonyolítása érdekében” Ikarus 280-as típusú csuklós autóbuszokat állít forgalomba. Ezek a járművek nem rendelkeznek ugyan légkondicionáló berendezéssel és nem alacsonypadlósak, azonban forgalombiztonsági és forgalomtechnikai okokból a legmegfelelőbbek a 4-es és a 6-os villamosok pótlására, írja a közlemény.

A döntés szerint a gyorsabb utazás érdekében fontos, hogy a villamospótló buszok, ahol csak lehetséges, a villamosvágányokon járjanak, hiszen — ismerve a Nagykörút forgalmát, valamint a munkavégzések miatt várható torlódást — még nagyobb dugót okozna a vonalon, ha a közúti forgalomban közlekedtetné azokat a BKV.

A pótlásban összesen 58 darab csuklós autóbusz vesz majd részt, melyek csúcsidőszakban 1-2 percenként, napközben és hétvégén 2-3 percenként fognak közlekedni.