Szúnyoghullámot hozott az árvíz Pesten

2009.07.16. 16:01

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint a júniusi nagy esőzések az elmúlt hetekben egy átlagosnál jóval nagyobb dunai árhullámot eredményeztek. Az árterületek, az apadás után visszamaradt pocsolyák, kedvező feltételeket teremtettek a szúnyogok szaporodásához.

A májusban végzett fővárosi szúnyogirtás eddig elegendő volt ahhoz, hogy a Budapesten ne legyen szúnyog, ám most, a rendkívüli árhullám levonulása után szükség van újabb légi- és földi permetezésre.

A szúnyoggyérítés a következő ütemezés szerint zajlik: július 14-15 éjjel: Zugló, Rákos patak területe (földi permetezés), Újpalota, Szilas patak (földi permetezés), július 15-16 éjjel: Soroksár, Pestlőrinc, Pestimre (földi permetezés), július 16-17 éjjel: XXII. kerület (földi permetezés).

Július 15-én, szerdán mintegy 2000 hektáros területen Budapest fölött repülőgépről is permeteztek. A légi munkát kb. július 28-29-én, majd az augusztus 20-ai ünnepek előtt megismételik, de ha indokolt, akkor további légi irtást is elrendel az ÁNTSZ. A permetezések száma és ütemezése attól is függ, hogy mikorra szárad föl az ártér, meddig lesz utánpótlása a szúnyogoknak.

Budapest területén a szúnyogirtást a fővárosi önkormányzat végzi az ÁNTSZ szakhatósági irányításával. A feladatot közbeszerzési eljárás alapján 2011-ig a CORAX-Bioner Környezetvédelmi Zrt. látja el. A kerületi önkormányzatok a munkában és a finanszírozásban nem vesznek részt.

Idén a főváros saját költségvetéséből bruttó 40 336 000 Ft-ot fordít erre a feladatra. Mivel a nagy szúnyogszaporulat rendkívüli árvízhelyzet miatt alakult ki, a fővárosi önkormányzatnak lehetősége van arra is, hogy a Katasztrófavédelmi Alapból igényeljen támogatást.