A biztosító sem fizet a Király utcai szellemházban

2009.07.20. 12:23

Másodfokon mindent rendben talált a közigazgatási hatóság a Király utcai luxusingatlan, a Central passage átadása körül. Hiába állapította meg szakértői vélemény, hogy az épület silány minőségű, hiába nem köt biztosítást a házra az Allianz, és hiába nem nyílt meg egyetlen üzlet sem a komplexumban: a hivatal nem talált problémát. Igaz, a lakók ügyvédje szerint nem is keresett: nem volt újabb vizsgálat, csak a régi papírokat nézték át újra.

A látszat csal, a Király utcai Centrál passzázzsal hivatalosan minden rendben van, annak ellenére is, hogy a szakértői vélemény súlyos építési hiányosságokat tárt fel, az épület lakói háborognak, a biztosító nem fizeti a károkat, a boltok meg bezártak, vagy ki sem nyitnak.

A beruházó Fadesának joggal adták ki az engedélyeket, legalábbis a regionális közigazgatásai hivatal szerint, amely megsemmisítette a Centrál passzázs ügyében hozott elsőfokú határozatot. Az elsőfokú határozat előírta, hogy a hiányosságok feltárására a Fadesa költségén készüljön igazságügyi szakértői vélemény. (Építészeti kritikánk a házról)

Korai halál

A lakók által felkért szakértő tanulmányában korábban megállapította, hogy az építtető-beruházó cég, a Fadesa rosszul szigetelte az alapokat, így a hatalmas komplexumot tartó elemek hamar elöregednek, és az épület élettartama negyven százalékkal csökkenhet. Egy ilyen tömböt nagyjából hatvan évre terveznek, de itt a problémák már húsz-huszonöt év múlva jelentkezhetnek. A ház egyes részei, például a gondatlanul szerelt üvegtetők már a közeljövőben életveszélyessé válhatnak. A luxusáron elkelt lakások negyedosztályú anyagok felhasználásával készültek. A fenti megállapításokat az önkormányzati jegyzőkönyv is alátámasztja.

A hatodik kerület előírta, hogy a Fadesa költségén április elsejéig készüljön igazságügyi szakértői vélemény, ezt a döntést a cég elfogadta, de sosem teljesítette. Emiatt a kerület háromszor bírságolta meg a spanyol céget. A Fadesa elkezdett valamilyen vizsgálatot, de az előírtakkal ellentétben nem a meghívott szakértőkkel végezteti. A felmérés volumenét érzékelteti, hogy míg a szakértők tíz-tizenötmillió forintért vállalták a komplexum felmérését, a Fadesa 3,2 millióért végezteti a munkát.

Papírból dolgoztak

Az elégedetlen lakók, akik kiemelt négyzetméteráron vásároltak panelminőségű lakásokat, ügyvédet fogadtak, aki elmondta, hogy az ítéletet másodfokon ellenkező előjelűre változtatták. Visszamenőleg elengedték a Fadesa büntetéseit. Elutasították a lakóknak azt az igényét is, hogy bírálják felül a ház használatbavételi engedélyét.

„A rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján dolgoztunk” – mondta a regionális közigazgatási hivatal osztályvezetője, Puskásné Német Edit. A hivatal a kérdést építésügyi szempontból vizsgálta. Elmondásuk szerint az elégtelen kivitelezés kérdése a fogyasztóvédelmi hatóságra tartozik. „Az állampolgárok a polgári jog szabályai szerint indíthatnak pert.”

Szilágyi Attila ügyvéd szerint elfogadhatatlan ítélet született másodfokon, hiszen a hatóság nem végzett szakértői vizsgálatot, mégis felülbírálta a korábbi tényeket. Érthetetlennek nevezte, hogy csupán papírok alapján használhatónak nevezték a 275 lakásos épületet.

A döntés létkérdés lehet a Fadesának, amelynek nemcsak magyar irodája küzd a fennmaradásért, hanem csődvédelem alatt áll a spanyolországi anyacége is. A szakértők szerint az épület rendbehozatala ötmilliárd forintba is kerülhet. A lakók most a fővárosi bíróság közigazgatási kollégiuma elé viszik az ügyet.

Biztosítás nélkül

Az élet mindenesetre nem a másodfokú ítéletet hozó regionális közigazgatási hivatal döntését támasztja alá. A Centrál passzázs állapotát mindennél jobban jelzi, hogy az épületet biztosító Allianz már nem köt biztosítást a lakókkal, akinek pedig már van biztosításuk, azokkal nem újitja meg a szerződést.

Az Allianz levelében értesítette a lakókat, hogy a károk rendbehozatalát még érvényes szerződés birtokában sem téríti meg. Az Allianz azzal indokolja a döntést, hogy az „igazszágügyi mérnökszakértő szerint az épület jelenlegi állapotából kifolyólag káresemények bármikor bekövetkezhetnek. [...] A káresemények 100%-ig az építés során történő hibás teljesítés hatására történnek. [...] A hibás teljesítés miatt a károk nem minősülnek biztosítási eseménynek” – állapítja meg a biztosító, hogy a hibákért maga a Fadesa a felelős.

„Elemi csapás esetén természetesen fizetünk” – mondta a cég egyik üzletkötője. Meteorvihar esetén tehát nem kell aggódni.

Az épület jelenleg már atmoszférájával is alátámasztja a fentieket. Mostanra az egyetlen működő vállalkozás, a pizzázó és diszkó is bezárt. Mint megtudtuk, a szórakozóhely ellen negyvenöt-ötven feljelentés érkezett fél év alatt. Nem arról van szó, hogy a dj lett volna halláskárosult vagy hangerőmániás. Kiderült, hogy a hangszigetelés csak a tervekben szerepelt, de a falakba már nem építették be.

A fentiek azért érdekesek, mert a Király utca legjobb részét átformáló beruházás még azzal az indokkal kapott engedélyt a hatodik kerülettől, hogy a passzázsban a környék életét felpezsdítő boltok, kávézók, vásárolgató környékbeliek lesznek majd. A két tervezett bolt, a cukrászda és a borbolt mégsem nyit ki. Jelenleg az épület teljesen üres, a lakások felében-harmadában laknak, a pezsgő élet messze elkerüli az aluljáróra emlékeztető, silány minőségű tömböt.