Megbukott a BKV Volvója a klímateszten

2009.07.21. 09:16

A Volvo buszokon csak elméletben van hűvösebb, mint egy 280-as Ikaruson, legalábbis a BKV-figyelő gyorstesztjéből ez derül ki. A tesztelt klímás buszok többségén egyáltalán nem ment a klímaberendezés, vagy ha ment is, langyos levegőt fújt.

Az elmúlt napokban 14 alkalommal utaztunk Volvo buszon a 7-es, a 33-as, a 103-as és a 173-as vonalon. 11 alkalommal egyáltalán nem ment a légkondi, mert rossz volt vagy mert a buszvezető nem kapcsolta be, így megspórolt a cégnek és magának is egy kisebb összeget. Két alkalommal fújt a klíma langyos levegőt az utastérbe, és egyedül egy 33-as buszon éreztük, hogy valamivel hűvösebb van, mint egy légkondi nélküli buszon.

Ha nyitva van az ablak, akkor a tapasztalatok szerint az utasok nem panaszkodnak azért, hogy nem megy a klíma. A második és a harmadik szériás Volvo buszokon valamivel nagyobb ablak van, mint az első szériás „sárgakapaszkodós” változatban. Ott viszont tényleg kicsik a nyitható ablakok, alig jön be rajtuk levegő, az utasok izzadnak is rendesen.

Megkérdeztük a BKV-t is, hogy miért működik kevés buszban a klímaberendezés. Ők az alábbi tájékoztatást adták:

„Társaságunk jelenleg érvényben lévő rendelkezései szerint a légkondicionáló berendezések bekapcsolását – a Combino típusú villamosok kivételével – a fődiszpécser rendeli el, amint a külső hőmérséklet eléri a 24 °C-ot.

Az utasítás minden klímaberendezéssel rendelkező járműre vonatkozik, betartását szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Természetesen előfordulnak műszaki, vagy személyi jellegű hiányosságok, melyeket igyekszünk orvosolni. A meghibásodott berendezéseket folyamatosan javítjuk, mulasztó járművezetőink pedig anyagi és erkölcsi elmarasztalásra (pl. munkáltatói figyelmeztetés), számíthatnak, mely alól csak a klímaberendezés tényleges meghibásodása adhat felmentést.”

A BKV szóvivője, Szilágyi Károly a BKV-figyelőnek azt is elmondta, hogy egy Volvo autóbusz átlagosan 55-60 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren. Működő klímaberendezés esetén egy ugyan ilyen busz akár 70-75 liter üzemanyagot is eléget, ugyan ezen a távon.

Tömegközlekedik? Észrevétele, panasza van? Írja meg nekünk a bkvfigyelo@gmail.com címre!