Nem lehet halottasházat csinálni a Broadwayből

2009.07.22. 07:28 Módosítva: 2009.07.22. 07:29

„Bután nem lehet megoldani a terézvárosi lakók és az itt található szórakozóhelyek látogatóinak ellentétét” – mondta Illés Zoltán. A fideszes polgármesterjelölt szerint elfogadhatatlan, hogy a VI. kerületi vendéglátóhelyeknek egységesen be kell zárniuk 22 órakor , ahogy azt az önkormányzat döntése szeptembertől kötelezővé tette. A képviselő testület utolsó tavaszi ülésén elfogadott rendeletre fideszes képviselők is igennel szavaztak.

Azonnal módosítja a 22 órás zárási rendeletet, ha megválasztják, fogadkozott a Fidesz VI. kerületi polgármesterjelöltje. Illés Zoltán elhatározását az sem befolyásolja, hogy június 29-én a teljes Fidesz-frakció igennel szavazott a kerületben működő vendéglátó-ipari egységek nyitvatartását korlátozó rendeletre. Időközben azonban a főváros egyik legfrekventáltabb vendéglátó-ipari körzetének tekinthető Terézvárosban kitört a botrány.

zarva 05

Illés Zoltán azt mondta, hogy a Fidesz egyértelműen a kerület polgárainak oldalán áll, ha az itt tevékenykedő gazdasági csoportok és a lakosság érdekei között kell dönteni, de ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen kérdésben „bután kell állást foglalni”.

A ló túloldala

Szerinte eddig ellenkező véleményen voltak a kerületi szocialisták és szabaddemokraták, akik csak a vészes népszerűségi adatok miatt voltak kénytelenek faképnél hagyni a vállalkozói csoportokat, és a politikai haszonszerzés reményében még át is estek a ló másik oldalára.

Illés szerint tarthatatlan, hogy minden vendéglátóhelyet egyformán este 10-kor kell becsukni, azoknak a kávézóknak, éttermeknek és minden olyan helynek, ahol hangos zene és ricsaj nem zavarja a környék lakóit, a nyitvatartást éjfélig kell engedélyezni. Sőt a kerület egyes részein, ahol a hangoskodás nem okoz gondot, még ez a korlátozás is értelmetlen.

Az ellenzéki politikus cserébe viszont minden olyan zenés szórakozóhelyet bezáratna, amely a panaszok ellenére tovább zavarja a lakók nyugalmát. A diszkóknak, bároknak, kocsmáknak a legmodernebb zajcsökkentő és zajszigetelő technikákat felhasználását írná elő a működési engedély kiadásához. Illés szerint a Fidesz-frakció is osztja véleményét.

Két és fél ezer hely

A Fidesz terézvárosi képviselői június 29-én az MSZP-sekhez hasonlóan teljes létszámban megszavazták a korlátozást. A név szerinti szavazáson kizárólag a Jobbik képviselője szavazott nemmel, Rabin László, volt SZDSZ-es alpolgármester tartózkodott. A Verók István polgármester által aláírt rendelet a becslések szerint 2500-2600 vendéglátó-ipari egység működését befolyásolná. (Kivételt csupán a szállásadóhelyek és a benzinkutak jelentenek. Terézvárosban egyetlen benzinkút üzemel, az is belvárostól legtávolabb eső pontján, a Dózsa György úti vasúti felüljáró lábánál.)

zarva 08

A hosszabb, teraszos helyeknek legfeljebb 24 óráig, zárt szórakozóhelyeknek éjjel egyig tartó nyitvatartást szeptember 1-től a kerület csak akkor engedélyezi, ha ahhoz az üzlettel egy házban lakók kétharmada hozzájárul. A hozzájárulás megszerzését kizárólag azok az eltérő nyitva tartást kérelmező helyek spórolhatják meg, amelyek ellen nem volt az elmúlt évben hatósági eljárás. A későbbi zárásra kiadott egyedi engedélyeket az önkormányzat az első panasz alkalmával visszavonhatja, és akkor is ugrik az engedély, ha a ház lakó közben meggondolják magukat.

Rabin László azt mondta, tartózkodásával azt akarta kifejezni, tudatában van, hogy a kerület számos szórakozóhelye miatt komoly problémák vannak, de a választ ezzel a rendelettel nem találta meg az önkormányzat. „Terézvárosban van a Broadwaynek nevezett szórakozónegyed, abból nem lehet halottasházat csinálni.” Rabin szerint a baj az esetek túlnyomó többségében nem is a helyeken, hanem a fogyasztás után az utcán, a hangoskodással kezdődik.

A XI. kerületben nyár elején bevezetetthez hasonló rendelet komoly bevételkiesést eredményez majd a környék vendéglátó-ipari cégeinél, úgy tudjuk, a tulajdonosok között már el is indult az újbudaihoz hasonló szervezkedés.

A kocsmázás alkotmányos joga

Az Újkorcsoport nevű szervezet kedden az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük az önkormányzat visszaélt a rendeletalkotás jogával, és a vendéglátó-ipari egységek a szabályozás miatt „lehúzhatják a rolót”. Kaderják Dániel elmondta, hogy szervezete azt várja az AB-től, állapítsa meg, hogy a nyugalomhoz való jog mellett létezik-e a kulturált szórakozáshoz való jog is.

A szervezet szerint maga a kerület is százmilliós adóbevétel-csökkenéssel kalkulálhat, ha a rendelet hatályba lép.

A korlátozás kidolgozója, Kékesi Tibor, az MSZP helyi és országgyűlési képviselője – némileg Illés megjegyzésével összhangban – azt mondta, hogy azért volt szükség a szigorításra, mert „a kerületben eddig az üzlettulajdonosok voltak erőfölényben, a lakók panaszai pedig nem kerültek érdemben elbírálásra„. A képviselő szerint a testület a nagy pártok teljes egyetértésével köszörülte ki a csorbát, de az önkormányzat nyitott, hogy megoldaás találjon a két oldal érdekeinek egyeztetésére.

zarva 10

A témagazda, nyilván a döntés egyre nagyobb visszhangja miatt, leszögezte, hogy a későbbiekben szóba jöhet akár a rendelet módosítása is, ha az érintett üzlettulajdonosoknak sikerül kidolgozniuk egy olyan, magukra nézve kötelező és lakóknak is kielégítő konszenzusos megoldást, amelyet az önkormányzat is támogatni tud.

Kékesi szerint az ügyben nem a kormányoldal, hanem Illés Zoltán kezdett kampányba, de erről nem egyeztetett pártjával. A szocialista politikus azt mondta, hogy a tervezetet a fideszesek is megkapták, nem érte őket meglepetés, az önkormányzatban mégis simán, lényegében vita nélkül ment át a javaslat.