Kirúgták, végkielégítették, de még 21 hónapig fizetik a BKV-személyzetist

2009.07.23. 08:42 Módosítva: 2009.07.23. 14:28

Csaknem százmilliós tavaly márciusi végkielégítése után 2009 decemberig kapja négymilliós fizetését a BKV elbocsátott humánigazgatója, írja a Magyar Nemzet.

Kijelentem, hogy fel sem merült bennem az a gondolat, hogy a Társaság kinevezett első számú vezetőjének pozíciójára törjek, sőt Dr. Kocsis István Vezérigazgató Úr eddigi munkáját nagyra tartom.

Az idézet Balogh Zsolt általános és műszaki BKV-vezérigazgató-helyettes közleményéből származik. A meglehetősen szokatlan módon jelenleg a BKV honlapjának legfontosabb helyén (középen, fönt) olvasható hűségnyilatkozatra az után ragadtatta magát a menedzser, hogy értesült arról, a Magyar Nemzet cikket ír Dr. Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgató ügyéről.

A főszemélyzetist ugyanis az akkor a közlekedési céget megbízottként vezető Balogh bocsátotta el csaknem százmillió forintos végkielégítéssel tavaly márciusban, majd ugyancsak Balog hosszabbította meg Szalainé felmondási idejét idén december végéig, azaz összesen 21 hónapig.

A Magyar Nemzet a cikkben Balogh Zsoltot a „távozóban lévő" Kocsis vezérigazgatói posztja legfőbb várományosaként mutatja be, ennek cáfolataként született a nyilatkozat. Úgy tudni, ebből annyi igaz, hogy hétfőn a BKV felügyelőbizottsága (fb) kérdőre vonja Kocsis Istvánt a korábban általa vezetett MVM-nél történt, és az Index által feltárt offshore-ügyekért például a dokumentumok szerint Mrs Istvan Kocsis tulajdonolta cégnek kifizetett 3,5 millió euróért.

Kocsis menesztéséről tehát nem született még döntés, hogy Balogh legyen az utód, az meg legfeljebb Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes körében lehet népszerű ötlet, de ezek szerint a Hagyó emberének tartott Balogh Zsolt általános és műszaki vezérigazgató-helyettes maga is tiltakozik az ötlet ellen.

Dr. Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra (forrás: bkv.hu)
Dr. Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra (forrás: bkv.hu)

Az fb viszont hétfőn újabb feladatra számíthat, Vitézy Dávid VEKE-szóvivő, a testület tagja ugyanis úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy rendkívüli vizsgálatot kezdeményez Szalainé továbbfoglalkoztatásáról is.

A különös munkaügyi konstrukció a BKV könyvvizsgálójának, a Deloitte-nak is feltűnt. A humánpolitikai igazgató ugyanis továbbra is, a felmondás meghosszabbítása szerint 2009. végéig bejár a munkahelyére, részt vesz az értekezleteken, ellátja feladatát, és felveszi bruttó négymillió forintos fizetését.

Pedig 2008 márciusában felbontották munkaviszonyát, az Index információi szerint akkor 96 milliós juttatást kapott. Az összeg zöme, 70 millió forint körüli summa járt neki végkielégítésként, 16, 4 millió titoktartási pénzként jutott hozzá és elmaradt prémiumként, illetve néhány más jogcímen is vett föl pénzeket.

Már akkor is hosszú, háromnegyed éves felmondási időt kapott, ezt hosszabbította meg Balogh Zsolt egy évvel ezelőtt még 12 hónappal.

A BKV szerint nincs szó 4 millióról

A BKV szerint nem bruttó 4 millió forintot, hanem bruttó 1,2 milliót keres Szalainé Szilágyi Eleonóra, a cég személyzeti vezetője, igaz - teljesítmény szerint - még 120 százalékos prémiumra is jogosult. A társaság a vezető személyiségi jogaira hivatkozva nem kívánta megerősíteni a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelenteket, miszerint az igazgató mintegy százmillió forintos végkielégítést kapott annak ellenére, hogy még a cégnél dolgozik.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra azért maradhatott még másfél évig a cégnél, mert Balogh Zsolt erre szabályos megállapodást kötött vele. A megállapodásban, amelyet tavaly nyáron kötöttek, az szerepel, hogy semmilyen más járandóságra nem jogosult a vezető, de elvileg a szolgálati autóját megtarthatja, miután a munkaviszonya ez év december végén lejár. A munkaviszonyt azért hosszabbították meg a végkielégítés után, mert Balogh Zsolt úgy látta, hogy a személyügyi vezető munkájára még szükség van, mondta Székelyné Pásztor Erzsébet. (MTI)