A Legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz a BKV-s végkielégítés miatt

2009.07.29. 13:32

Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása - mondta Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh szerint azzal a szerződéssel, amellyel Szalainé Szilágyi Eleonóra a BKV-nál maradhatott, miután átutalták a 100 millió forintos végkielégítését, ezt az extrajuttatást akarták törvényessé tenni. A Fidesz kezdeményezi Balogh Zsoltnak, a BKV általános vezérigazgató-helyettesének és Székely Gábornak, a felügyelőbizottság elnökének felmentését is az ügyben játszott "elengedhetetlen szerepük" miatt – közölte Németh Szilárd.

A Fidesz Hagyó Miklós főpolgármester-helyettestől azt kéri: az összes végkielégítési ügyet tárja a nyilvánosság elé, és "hasonló módon oldja meg". Németh Szilárd kifejtette: alátámasztja érvelésüket, hogy nem tudni, miért hosszabbították meg Szalainé Szilágyi Eleonóra felmondási idejét 15 hónappal, valamint az is, hogy a volt humánpolitikai igazgató előrehozott öregségi nyugdíjra volt jogosult, tehát nem járhatott volna neki a juttatás.

Árulkodó az is, hogy a 100 milliós összeget még 2008 márciusában, felmondási idejének lejárta előtt átutalták – hangoztatta Németh, hozzátéve: ebben a helyzetben az egyetlen elfogadható megoldás az, ha Szalainé visszafizeti a végkielégítést. A képviselő szerint a volt humánpolitikai igazgató szerződése, illetve annak módosítása egyetlen célt szolgált: a korábban kifizetett 100 millió forintos juttatás jogcímét megpróbálják törvényessé tenni. Ebben az esetben fennáll a színlelt szerződés kötése, ami egy közpénzekből működő cégnél teljes egészében elfogadhatatlan – mondta a fideszes politikus.

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát a végkielégítés kifizetése után a BKV tovább foglalkoztatta. A lap azt írta: hiába fizettek ki tavaly márciusban – a prémiumokkal együtt – mintegy 100 millió forint végkielégítést a személyzeti vezetőnek, továbbra is a társaságnál dolgozik havi bruttó 4 milliós fizetésért.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az MTI-nek múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra bruttó 1,2 millió forintot keres, igaz – teljesítmény szerint – 120 százalékos prémiumra is jogosult. A cég akkor személyiségi jogokra hivatkozva nem erősítette meg a végkielégítés összegéről szóló információt.

A kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy Szalainé azért maradhatott még másfél évig a cégnél - annak ellenére, hogy végkielégítését megkapta -, mert Balogh Zsolt, az előző, megbízott vezérigazgató erre szabályos megállapodást kötött vele. Szalainé Szilágyi Eleonóra július 27-én távozott a BKV-tól, posztjára a közlekedési társaság pályázatot ír ki.