Csak a Margitszigetig lenne pontonhíd

2009.07.29. 21:31 Módosítva: 2009.07.29. 21:33

A WestEnd City Center munkatársai azt javasolják a Főpolgármesteri Hivatalnak: fontolja meg, hogy a Margit híd teljes lezárása helyett a Margitszigeten lévő sportpályához csatlakoztassanak Budáról egy "fél pontonhidat", és onnan vezessék a forgalmat a híd egyik felére, amíg a híd másik felén a felújítás zajlik.

A WestEndnél dolgozó Walch Ottó szerdán elmondta, Demján Sándor, a bevásárlóközpontot is a portfóliójában tudó TriGránit Zrt. elnöke kérte fel őt és két munkatársát, hogy találjanak ki valamit a Margit híd lezárása miatt várható autóforgalom kezelésére. Walch barátjával, Bognár József mérnök-feltalálóval közösen találta ki a tükörszimmetriás pontonhíd ötletét.

Mivel a budai oldal munkálatai alatt a Margitsziget pesti oldala szabad maradna, a hajóforgalmat semmi sem zavarná. Fél év múlva a pontonhidat a pesti oldalra kellene átszerelnie a honvédségnek, majd a már felújított hídrészre terelnék az autókat, hogy ezalatt már a sziget budai oldalára vezessék a hajóforgalmat.

A kitalálók véleménye szerint a pontonhíd létesítése kevésbé okozna fennakadást az autóforgalomban, mint a Margit híd teljes lezárása, és tizedannyiba kerülne, mint a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által korábban javasolt állandó, a két partot összekötő pontonhíd költsége. A korábbi elképzelés, a két partot összekötő pontonhíd a honvédelmi tárca tájékoztatása szerint hétmilliárd forintos telepítési és működési költséget igényelne, emellett hasonló nagyságrendű egyéb járulékos karbantartási költség merülne fel.

Walch elmondta azt is, tervüket eljuttatták Bojár Iván Andrásnak, a Főpolgármesteri Hivatal városarculati tanácsnokának is, aki állítólag ígéretet tett arra, hogy a tükörszimmátriás pontonhíd tervét bemutatja majd az illetékes fórumoknak.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes korábban felvetette, hogy a Margit híd felújítása alatt egy alkalmi átkelővel lehetne segíteni a főváros közlekedésén. A Főpolgármesteri Kabinet azonban július 20-án úgy döntött, nem lesz pontonhíd a Dunán, mert az ideiglenes híd áteresztő képessége rendkívül kicsi, és nem lehet korlátozni a sűrű nemzetközi hajóforgalmat. További problémát jelentene, hogy a pontonhídra való fel- és lehajtást az alsó rakpartokról oldották volna meg, ahol így folyamatos dugók alakulnának ki.

A Margit hidat augusztus 21-én zárják majd le az autósforgalom elől, és várhatóan egy éven át nem lehet majd autóval áthaladni a dunai átkelőn. A híd lezárásának idején nem áll le a villamosforgalom, és gyalogosan, valamint biciklivel is át lehet jutni rajta.