Péntektől újra a Batthyány térig jár a 19-es és 41-es villamos

2009.07.30. 21:48

A fővárosban befejezték a villamosvágányok felújítását a budai felső rakparton a Döbrentei tér és a Batthyány tér között, ezért péntek hajnaltól újra teljes útvonalukon, a Batthyány téri végállomásig közlekednek a 19-es és a 41-es villamosok.

A budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építéséhez kapcsolódva idén tavasszal felújították a villamospályát a budai felső rakparton, a Döbrentei tér és Batthyány tér között. Az új pálya rugalmas ágyazatot kapott, így csendesebben közlekednek majd a szerelvények. A peronok szintjét megemelték, hogy a kerekesszékeseknek is könnyebb legyen az utazás. A sínek mentén a felsővezetéket tartó oszlopokat és a közvilágítás oszlopait is kicserélték.

A 19-es és a 41-es villamosok új pályáját eredetileg május közepére tervezték átadni, de a főgyűjtőcsatorna építésekor egy 19. századi ciszterna rendszerre bukkantak tavasszal a kivitelezők az Ybl Miklós téren. A feltárás, a kulturális örökségvédelmi vizsgálatok és a csatornaépítés áttervezése jelentősen lassította a kivitelezést.

A 19-es és a 41-es villamosok csütörtök reggel 9 órakor próbajáratra indultak, de utasokat még nem szállítottak. Péntektől már menetrend szerint közlekednek ezek a járatok.

A Margit hídnál a budai alsó rakparton zajló útszélesítés is ütemterv szerint halad. Várhatóan szeptember második felétől ismét teljes hosszában lesz járható a budai alsó rakpart. A beruházáshoz tartozó, de az alsó rakparti közlekedést nem érintő további munkákat - például az Üstökös utca vonalában épülő új közlekedési csomópont kivitelezése - az eredeti ütemtervnek megfelelően, előreláthatólag október végére fejezik be.