Nevetséges fogyasztóvédelmi ítélet a Centrál Passage-ról

2009.07.31. 10:44 Módosítva: 2009.07.31. 10:48

Ötvenezer forintra büntették a botrányos házat építő Fadesát.

Megszületett a fogyasztóvédelem határozata a botrányos minősége miatt perelt Király utcai Central Passage ügyében. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 50 ezer forintra büntette a beruházó-kivitelező Fadesa Zrt.-t. A büntetés a lakókat képviselő ügyvéd szerint nevetségesen alacsony, hiszen egy 270 lakásos komplexumról van szó, amely alapvető hibákkal rendelkezik.

Aprópénz

Hogy a fogyasztóvédelem döntésének súlyát érzékelhessük, tudni kell, a beruházó ellen indított perben másodfokon a Fadesa nyert. A regionális közigazgatási hivatal elutasított a lakóknak azt az igényét, hogy bírálják felül a ház használatbavételi engedélyét. Ugyanakkor lapunknak bátorítólag elmondták, az ügyben a fogyasztóvédelem az illetékes, a panelminőségű lakásokat kiemelt áron megvásárló lakóknak ők nyújtanak majd segítséget.

A panaszosok ugyanakkor már februárban megkeresték a hivatalt, amely öt hónappal később hozta meg határozatát. Ötvenezer forintra büntette a több milliárdos beruházásokat lebonyolító céget.

„Emellett azt is elrendelték, hogy a bejelentők jótállási igényét vizsgálják meg” – mondta a lakók ügyvédje, Szilágyi Attila. „Ez azonban nem jelent semmit, megvizsgálják, és azt mondják majd, hogy mindent rendben találtak.”

A fogyasztóvédelem határozatában ugyan kitért arra is, hogy „amennyiben jelen határozatban foglalt jogsértések megszüntetésére vonatkozó kötelezettségének határidőben nem tesz eleget”, egymillió forintra büntethető.

A szakértői vélemények birtokában ugyanakkor tudható, hogy csak a lakók kárigényének teljesítése több száz millió forint lehet, ha pedig az épület rosszul megépített alapjaihoz is hozzányúlnak, akkor milliárdos nagyságrendű beruházásokra kényszerülne a Fadesa. Ennek tükrében az egymilliós bírság megfizetése is a könnyen teljesíthető költségek közé tartozik.

A biztosító sem fizet

Ahogy arról beszámoltunk, a lakók által felkért szakértő tanulmányában korábban megállapította, hogy az építtető-beruházó cég, a Fadesa rosszul szigetelte az alapokat, így a hatalmas komplexumot tartó elemek hamar elöregednek, és az épület élettartama negyven százalékkal csökkenhet. Egy ilyen tömböt nagyjából hatvan évre terveznek, de itt a problémák már húsz-huszonöt év múlva jelentkezhetnek. A ház egyes részei, például a gondatlanul szerelt üvegtetők már a közeljövőben életveszélyessé válhatnak. A luxusáron elkelt lakások negyedosztályú anyagok felhasználásával készültek. A fenti megállapításokat az önkormányzati jegyzőkönyv is alátámasztja.

Hogy a fentiek nem alaptalanok, jelzi, a házat biztosító Allianz már nem köt újabb szerződéseket a Centrál Passage-ban, a lejártakat pedig nem hosszabbítja meg.