Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Százmillió forintra bírságolták a BKV-t

2009.08.01. 20:38 Módosítva: 2009-08-01 20:43:52

Első fokon közel százmillió forint megfizetésére kötelezte a munkaügyi bíróság a BKV-t, amiért azonnali hatállyal, végkielégítés nélkül elküldték még 2008-ban Szalai László stratégiai igazgatót, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a felmondást Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató írta alá.

Mulasztás és munkakörének ellátásához kapcsolódó hibák miatt menesztették azonnali hatállyal Szalait, kommentálta az hírt Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. A 21 éve a cégnél dolgozó Szalai azonban azt állította, hogy jár neki a végkielégítés, ezért a munkaügyi bíróságon támadta meg a döntést.

A BKV jogászai egyelőre vizsgálják, hogy kifizessék-e az összeget vagy másodfokra vigyék az ügyet. Székelyné Pásztor Erzsébet hozzátette, hogy ha másodfokon is elveszítik az ügyet, akkor a jelenleg megítéltnél várhatóan sokkal több pénzt kell fizetniük.

A kommunikációs igazgató szerint Kocsis Istvánnak nem volt tudomása Szalai László menesztéséről és annak körülményeiről, mert arról a vezérigazgatói poszt átvételekor nem tájékoztatták.

Az elmúlt napokban kipattant végkielégítési botrányok miatt Kocsis István úgy döntött: belső vizsgálatot indít, amely során átnézik az összes BKV-s felsővezető végkielégítését és alkalmazásának körülményeit. A papírokat először csak 2007 januárjáig tekintették volna át, de a vezérigazgató a héten időkorlát nélkülire módosította a vizsgálatot.

Legutóbb Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató és Bosnyák Gyula volt stratégiai vezérigazgató végkielégítési ügye jelent meg a sajtóban. Szalainé 100 millió forintos végkielégítést kapott a BKV-tól 2008-ban, majd tovább foglalkoztatták - a BKV korábbi közlése szerint - 1,2 millió forintos havi fizetéssel. Szalainé végül hétfőn önmaga távozott a cégtől. Bosnyák Gyula a Magyar Nemzet értesülései szerint 40 millió forintos végkielégítést kapott egy év munkaviszony után. Balogh Zsolt a napilap szerint azért menesztette őt, mert a Bosnyák Gyula által kidolgozott paraméterkönyvet nem sikerült elfogadtatni.