Milliárdos csalást gyanítanak az Infoparknál

2009.08.06. 16:03 Módosítva: 2009.08.06. 16:37
A cég kacifántos átalakításának ügyében vizsgálódik a budapesti és a bonni ügyészség is.

Az állami földterületen magáncégek vitáznak az egykori állami aranyrészvényen, az állam pedig évi 200 millió forintos bérleti díjat fizet a saját ingatlanán álló irodaháznak.

Az Index értesülése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség és a bonni államügyészség is vizsgálódik az Infopark Fejlesztési Zrt. eltüntetett aranyrészvénye és ehhez kapcsolódó feljelentések ügyében. A zrt-nek két tulajdonosa volt, a német IVG és a magyar Noveco. Az elsőbbségi részvény többek között azért ért ilyen sokat, mert a cég ingatlanába költözik az unió kutatás-fejlesztési központja (EITI). Az épületet évi 200 millió forintért bérli 20 évig az állam. A Noveco azt állítja, hogy az IVG egy trükkel kitúrta tulajdonából és a németek megszerezték előlük a céget. A különböző feljelentések a hűtlen kezeléstől a csaláson át a hivatali vesztegetésig terjednek az ügyben.

A nagyobb ábrához kattintson

Berki József, a károsult Noveco Invest vezetője szerint tulajdonostársuk, a német IVG Immobilien AG a hátuk mögött átalakította az Infopark Fejlesztési Zrt.-t kft-vé, ezzel pedig a Noveco által birtokolt aranyrészvényhez fűződő jogait megsemmisítette.

Az Infopark-konstrukció

Az IVG 1998-ban jelent meg az Infopark fejlesztésében. Az állami tulajdonú Infopark Technológia Zrt-vel 30-70 százalékban közösen megalapították az Infopark Fejlesztési Zrt.-t (2000-ben az IVG a maradék 30 százalék állami részt is kivásárolta). Az állam 98 évre szóló földhasználati jogot adott az IVG-nek, ami cserébe vállalta, hogy finanszírozza az épületek felépítését, és évi 257 ezer euró földhasználati díjat fizet az Infopark Technológia Zrt.-nek. (Az IVG pénzbeli hozzájárulása az alapításkor 320 millió forint, és az alapításkor már megállapodásban rögzített tőkeemelés során további 922 millió forint volt. A pénzbeli hozzájáruláson túl az IVG vállalta, hogy mintegy félmillió eurót fizet egy innovációs alapítvány részére, amelyet az Infopark koncepció támogatása érdekében hoztak létre. A maradék 30 százalékért mintegy 630 millió forintot fizetett az IVG 2000-ben. Az Index úgy tudja, hogy az éves földhasználati díjat nagyjából felemésztette az állami Infopark Technológia Zrt. működése, a cég tavalyi privatizálása óta pedig a díjat a K-Immo kapja. Az eddigi öt irodaházat az IVG úgy építette, hogy mindegyikre létrehozott egy projekttársaságot. Négyet az átadás után eladott nagy német ingatlanalapoknak (összesen több mint 1,6 milliárd forintért) úgy, hogy azok évente még 340 ezer euró földhasználatit fizetnek neki. Az ötödik, az „E” épület, az uniós központ majdani székhelye még nem készült el teljesen. Az állam mára bevételt egyáltalán nem lát az Infoparkból, viszont fizeti 20 évig az uniós központ évi 200 millió forintos bérleti díját. Azt pedig, hogy mi lesz a tulajdonviszonyokkal a 98 év letelte után, a legdörzsöltebb jogász sem tudja megmondani.

A Noveco-t azért is érzékenyen érintette az ügy, mert a céget előzőleg eladta egy amerikai állampolgárnak, aki 1,2 milliárd forintot fizetett volna érte, csakhogy időközben kiderült, hogy az Infopark Fejlesztési Zrt.-t az átalakítás miatt törölték a cégjegyzékből, a vásárló ezért elállt az üzlettől.

A nagyobb ábrához kattintson a képre

Az Infopark Fejlesztési Zrt. aranyrészvényének tulajdonlása körül mindig problémák voltak, amióta 2007 decemberében állami tulajdonból egy ajándékozási szerződéssel a Noveco Invest-é lett egy, a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő terület, annak beépítési jogával együtt. Addig az aranyrészvényt és a telket az állami tulajdonban levő Infopark Technológia Zrt. birtokolta. A Noveco a részvényért cserébe egy 3000 négyzetméteres irodaházat ígért.

A részvényátruházás annyira nem tetszett az IVG-nek, mint a Fejlesztési Zrt. többségi tulajdonosának, hogy 2008-ban kérelmezték a részvénybejegyzés felfüggesztését (a cég vezetése szerint fennállt a gyanúja, hogy a részvényátruházás jogszabályba ütközött). 2008-ban egyébként az Infopark Technológia Zrt. is megszűnt állami lenni: a Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozó K-Immo vásárolta meg.

2008 őszén egy zsarolási ügyben is nyomozás indult. Mint arról az Index 2008 októberében beszámolt, a Noveco képviselőit megfenyegették, hogy mondjanak le a déli terület beépítési és üzemeltetési jogáról, ellenkező esetben bajuk eshet.

Decemberben jön a központ

Molnár Károly korábbi kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter legutóbbi nyilatkozata szerint a kormány idén 100 millió forintot különített el, ami elegendő a kutató-fejlesztő központ 2009-es indulásához, a továbbiakban pedig a növekvő igény szerint biztosítja a támogatást. Jövőre hét alkalmazottja lesz az intézménynek, 2010-ben harminc, 2011-től pedig teljes létszámmal, 60 munkatárssal működik majd a központ. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet a tervek szerint 2009 december 1-től bérel 3000 négyzetmétert az irodaházban.

A felek végül megegyeztek, úgy tűnt minden rendeződik: az időközben megnövekedett értékű (kiderült, hogy ide költözik a kutatás-fejlesztési központ, EITI) aranyrészvény a jogerős bírósági ítélet értelmében maradt a Noveconál, és az ítélet értelmében ennek részvénykönyvi bejegyzésre kellett volna kerülnie. A déli területet visszakapta az Infopark Technológia Zrt, a feljelentéseket visszavonták, a nyomozások megszűntek.

Ezek után a Noveco vezetői teljesen elhűltek, mikor 2009 tavaszán megtudták, hogy az IVG az 1,8 milliárdos zrt-t egy 20 millió Ft-os kft-vé alakította át, a számos stratégiai joggal járó aranyrészvényt (mely szavazat elsőbbségi és elővásárlási jogot biztosított) pedig eltörölték.

A Noveco először a Nemzeti Nyomozó Irodánál akart feljelentést tenni, ám Berki József szerint az őt kihallgató ezredes nem tett meg mindent, ami elvárható lett volna, sőt lebeszélte volna a feljelentésről. Ezután a Noveco inkább a IV. kerületi rendőr-kapitányságon tette meg a feljelentést, ahonnan az ügy a BRFK gazdaságvédelmi osztályára került. A BRFK két hét vizsgálódás után elutasította a nyomozást. A döntés ellen a Noveco a Budapesti Nyomozó Ügyészségnél panasszal élt, és egy füst alatt feljelentést tett hivatali visszaélés és vesztegetés miatt ismeretlen tettes ellen.

Berki József szerint furcsa a BRFK elutasítása annak fényében, hogy a Noveco jelzése alapján a bonni rendőrkapitányság vizsgálódni kezdett az ügyben (az IVG német tulajdonú), majd hirtelen a bonni államügyészség (Staatsanwaltschaft Bonn) is beszállt a vizsgálatba. A Fővárosi Főügyészség Sajtóirodáján az Index kérdésére megerősítették, hogy „az ügy nyomozati szakban a Budapesti Nyomozati Ügyészségen folyamatban van”.

Mint az Index megtudta, az IVG-nek és az akkor még állami tulajdonban levő Infopark Technológia Zrt.-ben ülő állami delegáltaknak az volt furcsa 2007-ben, hogy hogyan kaphatja meg ajándékozási szerződéssel a Noveco az aranyrészvényt, és a déli terület földhasználati jogát. (Ez ügyben egyébként hűtlen kezelés miatt feljelentést is tettek, ám végül nem indult eljárás, mert az állami részt kivásárolta a K-Immo, amelynek vezetői úgy döntöttek, hogy visszavonják a keresetet.)

Az IVG-nél gyanúsnak tartják az amerikai állampolgár aranyrészvényre tett 1,2 milliárd forintos vételi ajánlatát is, hiszen korábban a teljes zrt-re is mindössze 140 millió forintos ajánlatot kaptak, az IVG a (kettő részvényre vonatkozó) 1,2 milliárdos ajánlat feléért bármikor eladná az egész Infopark Fejlesztési Zrt.-t. Az aranyrészvénnyel járó jogok a cég szerint közvetlenül nem sokat érnek (igaz vétózni lehet velük), az E épületbe költöző uniós központ pedig az építésére létrehozott projekttársaságnak biznisz, nem az Infopark Fejlesztési Zrt.-nek.

Wilhelm Stettner, az Infopark Fejlesztési Zrt. jogi képviselője az Indexnek annyit mondott: Az Infopark Fejlesztési Zrt. átalakítása során minden jogszabályt betartottak. A folyamatban levő bírósági eljárásra tekintettel ezen túl nem szeretne nyilatkozni az ügyről.