Nem fizetnek BKV-bérletükért a képviselők

2009.08.09. 17:14 Módosítva: 2009.08.09. 18:04

Ingyen kapják a fővárosi képviselők és a városháza köztisztviselői, valamint a közlekedési minisztérium alkalmazottai az éves BKV-bérletüket, írja a Vasárnapi Hírek.

Ennek értéke több mint százezer forint. A vidéki nagyvárosok nem kényeztetik ilyen módon képviselőiket.

Az 1994. évi 64. törvény rendelkezése szerint ugyanis a fővárosi képviselőknek tiszteletdíjukon és egyéb juttatásainkon felül ingyenes kombinált, vagyis Budapest területén a vasútra és a Volán járataira is érvényes bérlet jár – tájékoztattak a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársai.

Arról sem ők, sem pedig a jelenleg döntő részt szabadságukat töltő képviselők nem tudtak magyarázatot adni, van e bármifajta ésszerű, a munkájukkal összefüggő oka ennek az „ajándékbérletnek”.

2009-ben a 67 fős fővárosi közgyűlési képviselő közül 61-en igényelték az ingyenbérletet. Ez évente több mint százezer forintos tétel személyenként. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a törvény értelmében nem csak a fővárosi képviselőknek, hanem minden köztisztviselői beosztásban – vagyis szinte az összes – városházi dolgozónak, továbbá a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium összes dolgozójának jár az ingyenesség, jobb ha több ezerrel szorozzuk be az évi százezer forint feletti juttatást, írja a lap.

Debrecen, Szeged, Pécs önkormányzatának sajtóosztályainak munkatársai nem is értették a kérdést: a fideszes és MSZP-s vezetésű nagyvárosokban egyaránt ugyanazt kérdezték vissza: miért és milyen alapon járna egyáltalán ingyenes tömegközlekedési lehetőség a városi képviselőknek?

Százezer forintos ajándékok - a BKV egy évre szóló bérleteket oszt újságíróknak, vagy a fontosabb üzleti partnereknek, számol be róla a Független Hírügynökség. A cégnél azt mondják, nekik ez a termékük, ezért csak ezzel tudnak kedveskedni.

A társaság kommunikációs vezetője szerint az is fontos, hogy az üzleti partnerek és az újságírók személyesen tapasztalják meg, milyen a BKV-n utazni - számolt be az RTL Híradó.

Az RTL Híradó egyik újságírója is kapott ajándékba egy éves bérletet még tavaly karácsonykor. Az üdvözlő levélben Kocsis István vezérigazgató arról ír, hogy a BKV-nak fontos a korrekt tájékoztatás, amihez az újságírók segítségére is szükség van. A több mint százezer forintot érő ajándékot az RTL Híradó visszaküldte a vezérigazgatónak.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs vezetője azt mondta: a bérlettel szeretnék hozzásegíteni az újságírókat ahhoz, hogy ha írnak a BKV szolgáltatásairól, valóban első kézből tájékozódjanak, ne csak az utasoktól. Hozzátette: nyilván a vezetőtársai hasonló megfontolásból adtak bérletet üzleti kapcsolataiknak.

Hogy pontosan hány hasonló bérletet osztanak szét évente, azt csak a jövő héten közli a közlekedési cég. Az így osztogatott éves bérletek egyébként nem névre szólóak, és fényképes igazolvány sem kell hozzájuk. Vagyis bárki, akinél ott van a szelvény, ingyen utazhat vele a BKV járművein. Például a megajándékozottak családtagjai.

A BKV azt tervezi, hogy egyre kevesebb ajándékbérletet osztanak majd szét, amivel pénzt is megtakarítanak. Az ajándékszelvények után ráadásul a cégnek adóznia kell. A szelvények értékének körülbelül 65 százalékát kell befizetniük az államnak.