Az MSZP szerint marad a BKV-vezér

2009.08.10. 10:50 Módosítva: 2009.08.10. 14:24

Ellentmondó nyilatkozatot tett az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetője a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után. A szocialista Steiner Pál szerint az SZDSZ támogatta Kocsis Pál BKV-vezért, John Emese szerint nem is volt szó személyi kérdésekről. A vezérigazgató rendőrségi feljelentést tett a végkielégítések ügyében.

Az SZDSZ támogatásával a posztján marad Kocsis István, a BKV vezérigazgatója - mondta Steiner Pál MSZP-frakcióvezető a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után. Ugyanakkor John Emese SZDSZ-frakcióvezető közölte, hogy személyi döntést nem hoztak, ez fel sem merült az ülésen. Ezt megerősítette Lakos Imre, a főváros közlekedési tanácsnoka is.

A főváros vezetése helyre akarja állítani a BKV iránti bizalmat, ezért a főpolgármesteri kabinet tízpontos állásfoglalást tett közzé.

SZT9250

Ebből az derül ki, hogy fel akarják számolni a jelenlegi végkielégítési gyakorlatot, elfogadhatatlannak tartják a menedzser-szerződések tartalmának titkosítását és a titoktartás "megvásárlását".

Akár vissza is perelnék

A főváros vezetése felszólítja a BKV menedzsmentjét és igazgatóságát, vizsgálja meg, milyen jogcímen lehet visszaperelni, vagy megegyezéssel visszaszerezni az elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket. Elvárják, hogy a felügyelőbizottság (fb) tételesen vizsgálja meg a cégnél az elmúlt hat évben kötött menedzserszerződéseket és jelentését terjessze a társaság igazgatósága, valamint az önkormányzat gazdasági bizottsága elé.

A városvezetés felszólítja a BKV menedzsmentjét, hogy mindenben segítse a társaság végkielégítési gyakorlata kapcsán elrendelt rendőrségi nyomozást, amit hűtlen kezelés megalapozott gyanújával indítottak, valamint a hatósági és a tulajdonosi vizsgálatokat.

A kabinet szerint az igazgatóság és az fb tagjainak ismerniük kell a végkielégítésekre biztosított éves keretösszeget és ennek felhasználását. Ezért felszólítja e testületek önkormányzati delegáltjait, hogy számoljanak be arról, miként éltek ellenőrző jogosítványaikkal ez ügyben.

A vezérigazgató jelentése és az fb vizsgálata alapján augusztus 26-ig minősítik Kocsis István tevékenységét, és ha indokolt, döntenek a felelősséggel kapcsolatban is.

Hétfőre lesznek javaslatok

Kocsis István elmondta, hogy az fb jövő hétfői ülésére benyújtja javaslatait az általa szükségesnek tartott lépésekről, a szerződések újratárgyalásáról, a titoktartásért fizetett díj eltörléséről.

A BKV kora délután kiadott közleményéből az derül ki, hogy Kocsis István már elindította az érvényes munkaszerződések teljes átvizsgálását, valamint szükség szerinti módosítását. Arról is beszámolnak, hogy a társaság belső ellenőrzést végzett, ennek eredményeként a vezérigazgató bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a BRFK-n.

A közlemény szerint a BKV 2007-ben 2,6 milliárd forintot, 2008-ban 600 millió forintot fizetett ki munkaviszony-megszüntetések miatt.

Az MTI információi szerint a nyári szabadságokat követő első ülésén a kabinet a több mint harminc téma tárgyalása előtt nulladik pontként foglalkozott a BKV-vezetői végkielégítésekkel kapcsolatos kérdésekkel. Az ülésnek ezen a részén a kabinet tagjain kívül jelen volt Kocsis István, valamint az SZDSZ-es Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke is.

Az ügy előzménye, hogy július végén nyilvánosságra került, a BKV Szalainé Szilágyi Eleonórát, a társaság humánpolitikai igazgatóját százmilliós végkielégítése után tovább foglalkoztatta. Pár napra rá kiderült, hogy Bosnyák Gyula, aki alig egy évig állt a BKV alkalmazásában stratégiai igazgatóként, tavaly áprilisban 39 millió forintos végkielégítéssel távozott.

Jön a kombijegy

A kabinet támogatta azt a javaslatot, hogy a különféle rendezvények, konferenciák, sportesemények és kulturális programok résztvevői 4-23 százalékos kedvezménnyel utazhassanak a BKV járművein. A javaslatról augusztus végén dönt a közgyűlés.

Az úgynevezett kombijegyeket kizárólag az adott rendezvény szervezői vásárolhatnák meg. A hologramos matricát a résztvevők kitűzőjére, belépőjére, jegyére lehetne felragasztani. Az utasok így a rendezvényekre érvényes jegy felmutatásával utazhatnának a BKV járművein.

Az előterjesztés szerint az úgynevezett eseti kombijeggyel 600 forintért egy adott rendezvény előtt és annak befejezése után 2-2 órán át lehetne utazni a BKV-val. A több napra érvényes kombijegyet 1200-5300 forintért árusítanák. Egy napra 1200, maximum tíz napra 5300 forintot kellene fizetni érte.