Fidesz: 33 milliós végkielégítés Kőbányán is

2009.08.14. 11:48 Módosítva: 2009.08.14. 13:44

Jogellenes felmondások miatt 59 millió forintot kellett biztosítania a kőbányai önkormányzatnak legutóbbi testületi ülésén a Kőbánya Gergely Kft.-nek. Az összegből 33 millió forint végkielégítés, a fennmaradó rész ügyvédi sikerdíj és illeték - közölte Révész Máriusz fideszes képviselő és Kovács Róbert, Kőbánya fideszes alpolgármestere.

A Fidesz "szocialista belháborút" lát az ügy mögött, ugyanis - mint Révész Máriusz mondta - az említett cég vezetőjével, a helyi szocialisták egyik tagjával annak idején Andó Sándor kötött menedzserszerződést, később azonban a munkaviszony megszüntetését is ő "erőltette".

Andó Sándor jelenleg is a kőbányai MSZP választmányi elnöke, a BKV felügyelőbizottságának tagja és a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának alelnöke - tette hozzá a politikus. Révész szerint Andó Sándornak és a helyi szocialistáknak kell megfizetniük az okozott kárt az önkormányzatnak.

Révész Máriusz a szövevényes ügy előzményeiről szólva kifejtette: 1998-ban Kőbányán felvetődött, hogy az önkormányzat ingyen vegyen át egy kerületi bányagödröt, amelyet szemétlerakóként használtak. Végül azonban az a döntés született, hogy nem veszik át, mert túl sokba kerülne a rekultiváció, amit nem fedezne a lerakott sittből befolyó pénz.

Négy évvel később, 2002-ben, amikor a terület már teljesen fel volt töltve, és egy fillér bevételre sem lehetett számítani, megváltozott az MSZP-SZDSZ képviselőinek álláspontja, és a kerület 150 millió forintért megvásárolta azt a kft.-t, amelybe időközben kiszervezték a területet - mondta Révész Máriusz. A cég vezetője Vass Barnabás, a kőbányai szocialisták egyik tagja lett, akivel Andó Sándor kötött menedzseri megbízási szerződést.

A fideszes országgyűlési képviselő ismertetése szerint azonban később megromlott az említettek között a viszony, és 2005 áprilisában azonnali hatállyal megszüntették Vass munkaviszonyát.

Vass Barnabás két munkatársával együtt - akiknek "érdekes módon" néhány nappal a felmentése előtt mondott fel - beperelte az önkormányzatot, és 230 millió forintot követeltek - fejtette ki Révész Máriusz.

Kovács Róbert kőbányai alpolgármester a tájékoztatón arról szólt, hogy a beperelés után Andó Sándor polgármester belső ellenőrzést rendelt el, ami számos súlyos szabálytalanságot állapított meg a kft.-nél. Elmondta azt is, hogy a gazdasági visszaélések gyanúja miatt Andó Sándorék, később pedig a jelenlegi képviselő-testület is feljelentést tett.

A testület végül július 16-i ülésén szembesült azzal, hogy 59 millió forintot kell biztosítania a Kőbánya Gergely Kft.-nek, amelyből 33 millió forint Vass Barnabáséknak kell kifizetniük, mint a felmondásuk után még hátralévő munkaviszonyukért járó bért. További 25,5 millió forint az ügyvédi sikerdíj, a fennmaradó rész pedig az illeték - közölték a fideszes politikusok.