Tekla
5 °C
19 °C

Újabb gyanúsított a terézvárosi kerékbilincselési ügyben

2009.08.14. 13:22 Módosítva: 2009.08.14. 13:39

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerékbilincselési ügyben. A kerületi közterület-felügyelet munkatársát azzal gyanúsítják, hogy megállapodott a felügyelet vezetőjével, hogy "ösztönzési díjért" a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni.

A megalapozott gyanú szerint "T. István, mint a terézvárosi közterület-felügyelet köztisztviselője megállapodott vezetőjével, F. Kálmánnal abban, hogy a Centrum Parkoló Kft. által havi rendszerességgel, jogtalan előnyként F. Kálmánon keresztül fizetett úgynevezett ösztönzési díjért cserébe a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni" - közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az ügyészség szerint ezzel - a hétfőn őrizetbe vett főnökéhez hasonlóan - ő is elkövette a vesztegetést.

A gyanúsítottat a kihallgatáson beismerő vallomást tett, a nyomozó hatóság nem vette őrizetbe, szabadlábon védekezik.

Farkas Kálmánt a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét augusztus 10-én vették őrizetbe, amikor tetten érték a kenőpénz átvételénél. Az ügyészség gyanúja szerint a vezető 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500 000-800 000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként.

Az átvett összegből minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el.

A VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe. A cég ezért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Farkas Kálmánt a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte szeptember 12-ig. A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

A bíróság tájékoztatásából kiderül, hogy Farkas Kálmánt egyebek mellett vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint a közterület-felügyeleti vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el.

A közterület-felügyelet vezetője ellen a kerület is fegyelmi eljárást indított, amelyet felfüggesztett a büntetőeljárás befejezéséig.

Az elmúlt évben átlagosan havonta 866 kerékbilincset helyeztek el a gépkocsikba a kerületben, míg az idén júliusig ugyanez az adat 832 volt, közölte a VI. kerületi önkormányzat.