Gyanúsítottként hallgatták ki a Centrum helyettes vezetőjét

2009.08.17. 15:44 Módosítva: 2009.08.17. 15:51

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Centrum Kft. ügyvezetőjének helyettesét a terézvárosi kerékbilincselési ügyben, tudatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Dudás Gábor - akit a közleményben csak "D. Gábornak" neveznek - augusztus 10-én reggel 8 órakor 215 ezer forintot adott át a Centrum Parkoló Kft. székhelyén a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének, hogy a közterület-felügyelet munkatársait még több kerékbilincs elhelyezésére ösztönözzék.

Az ügyészségi közlemény szerint a 215 ezer forintot a július havi elszámolás alapján adta át a Centrum Kft. helyettes vezetője. Az ügyészség szerint a férfi cselekménye alkalmas a "hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés" gyanújának megállapítására. A gyanúsított kihallgatása során nem tett vallomást, őrizetbe vételére nem került sor, szabadlábon védekezik.

Az ügyészség múlt szerdán közölte, hogy azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet augusztus 10-én őrizetbe vett vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500.000-800.000 forint közötti, úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként.

Az átvett összegből minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el. Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, a cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte szeptember 12-ig, de a végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

A bíróság tájékoztatásából kiderül, hogy Farkas Kálmánt egyebek mellett vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint a közterület-felügyeleti vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el.

A közterület-felügyelet vezetője ellen a kerület is fegyelmi eljárást indított, amelyet felfüggesztett a büntetőeljárás befejezéséig. Pénteken újabb gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség; a kerületi közterület-felügyelet munkatársát azzal gyanúsították meg, hogy megállapodott a felügyelet vezetőjével, hogy "ösztönzési díjért" a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni. Az ügyészség szerint ezzel - hétfőn őrizetbe vett főnökéhez hasonlóan - ő is elkövette a vesztegetést. A gyanúsítottat kihallgatása során beismerő vallomást tett, a nyomozó hatóság nem vette őrizetbe, szabadlábon védekezik.  • Hírek
  • Hitelkártya