Járatsűrítések a Margit felújítása idején

2009.08.17. 15:19

A főpolgármesteri kabinet döntött arról, hogy a Margit híd felújítása idejére növeljék a BKV kapacitását. A javaslat szerint sűrítik a 2-es metró és a 4-6-os villamos követési idejét. Ezzel tanítási időszakban munkanapokon Buda és Pest között 45400 többlet férőhelyet tud a BKV biztosítani, amellyel a Margit hídról kieső 56000 úgynevezett "egységjármű kapacitás" egy része visszapótolható.

A maximális járatsűrűség biztosítása érdekében munkanapokon ismét meg fognak jelenni a Nagykörúton a Ganz-csuklós villamosok is. A lezárt híd közvetlen környezetén túl egyes ráhordó vonalak kapacitását is növelik. Ennek értelmében a szentendrei HÉV-en napközben 3 kocsi helyett 6 kocsival közlekednek a szerelvények, és sűrűbben jár majd az 1-es és a 17-es villamos is.

Meghosszabbítják a 11-es autóbusz csúcsidejét, a 76-os trolibusz vonalán pedig csuklós járműveket állítanak majd üzembe. A metró sűrítése éves szinten 94 millió forint, a villamosok kapacitásnövelése 183 millió forint, a ráhordó vonalak többlet üzemelése pedig 254 millió többletköltséget jelent. A szükséges menetrendi változtatásokról a Városüzemeltetési Bizottságnak kell meghoznia a végső döntést.