Titkolják a Kocsis meghallgatásán elhangzottakat

2009.08.21. 14:11 Módosítva: 2009.08.23. 20:19

Független jogász véleményét kéri a BKV felügyelőbizottsága arról, ki kell-e adnia az Origo kérésére annak a zárt ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Kocsis István, a cég vezérigazgatója megpróbálta tisztázni magát a korábbi munkahelyén, az MVM-ben vezetése idején kötött gyanús szerződések miatt. A felügyelőbizottsági tagok leszavazták a jegyzőkönyv kiadását.

Székely Gábor, az fb elnöke az Origónak azt mondta, hogy a döntés értelmében most keresnek egy független jogászt, majd annak javaslata alapján a következő ülésen újra szavazni fognak a jegyzőkönyv kiadásáról. Székely azt nem tudta megmondani, mikor dönthetnek a jegyzőkönyv kiadásáról.

Az Origo július 30-án fordult a testülethez azzal, hogy szeretné megismerni a felügyelőbizottság július 27-i üléséről készült jegyzőkönyvet. Ezen az ülésen hallgatta meg az fb Kocsist, akinek arról kellett számot adnia, érintett-e a Magyar Villamos Művek által az ő vezetése idején kötött, gyanús szerződésekben. Az adatkérést a hírportál azzal indokolta, hogy a BKV közfeladatot lát el, ezért a tevékenységéről szóló adatok nyilvánosak.

Kocsis 2005 januárjában került az MVM élére, majd tavaly tavasszal - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére - menesztették. Az MVM idén áprilisban jelentette be, hogy a Kocsis vezetése idején kötött kétes ügyletek miatt polgári peres eljárást, illetve nyomozást is kezdeményez ismeretlen tettes ellen. Az Index cikksorozatban számolt be a kifogásolt befektetési, tanácsadói és kölcsönszerződésekről, amelyek keretében milliárdok kerültek az MVM-től ismeretlen tulajdonosi hátterű offshore cégekhez.

A BKV felügyelőbizottsága előtt Székely Gábor fb-elnök tájékoztatása szerint Kocsis István július végén úgy nyilatkozott, hogy nem érintett az MVM által kötött szerződésekben, írásos nyilatkozatot tett arról, hogy jelenleg semmilyen hatósági eljárásban nem érintett, és közhiteles dokumentumokkal bizonyította, hogy feleségének nincsen köze a Jadran nevű céghez, amelyről az Index megírta: egymilliárd forintért adott bérbe az MVM-nek egy horvátországi szállodát, és a brit cégbíróságon fellelhető irat szerint „Mrs. Istvan Kocsis” a tulajdonosa.

Az Index akkor arra kérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy bocsássa rendelkezésünkre azokat a dokumentumokat, amelyekkel Kocsis a szállodaügyben tisztázta magát, ám a BKV felügyelőbizottságának elnöke adatvédelmi megfontolásokra hivatkozva elutasította a kérést, mondván hogy személyes adatokról van szó, amiket csak Kocsis István tárhat a közvélemény elé. Kocsis szintén megtagadta a dokumentumok kiadását.

Mivel a BKV felügyelőbizottságának tájékoztatását elégtelennek tartjuk, az Index július végén a TASZ civil jogvédő szervezet segítségével az adatvédelmi biztoshoz fordult: beadványunkban arra kértük Jóri Andrást, hogy a Kocsis István által a BKV felügyelőbizottságának átadott dokumentumokat az adatvédelmi biztosi eljárás keretében vizsgálja meg, és szólítsa fel a felügyelőbizottságot azoknak az adatoknak, dokumentumoknak a nyilvánosságra hozatalára, amelyek közérdekből nyilvános adatnak minősülnek.

Augusztus elején a Lehet Más a Politika (LMP) nevű párt is azzal a kéréssel fordult a BKV felügyelőbizottságához, hogy közérdekből nyilvános adatként bocsássa rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amelyeket Kocsis István az MVM-üggyel kapcsolatban július 27-én átadott. Közérdekű adatigényléssel fordult az LMP az MVM jelenlegi vezérigazgatójához is, hogy hozza nyilvánosságra az MVM-nél 2008-2009-ben az úgynevezett offshore-, és szállodaügyekre vonatkozó belső vizsgálati jelentéseket és a vizsgálatok költségét.