A szabadlábon lévő fb-tagok sem járnak az ülésekre

2009.08.23. 20:08 Módosítva: 2009.08.23. 20:16

A felügyelőbizottságoknak nincs lehetőségük megvonni a tiszteletdíjat azoktól a tagoktól, akik nem járnak rendszeresen az ülésekre. Az RTL Híradónak nyilatkozó egyik képviselő azt mondta, sokszor azok sem járnak, akik megtehetnék, a tiszteletdíjat mégis megkapják. Hunvald György VII. kerületi polgármester is, aki fél éve van előzetes letartóztatásban. Az ő visszahívásáról csütörtökön dönthet a fővárosi közgyűlés, mert csak most érkezett hozzájuk erről szóló indítvány

"Mindazok a képviselőtársaim, akik egyébként szabadlábon vannak, azok bizony nem igazán szoktak, vagy legalábbis sokan közülük nem szoktak eljárni a felügyelőtanácsi ülésekre" - ez Havas Szófia budapesti MSZP-s képviselő véleménye. Ezért az RTL Híradó több fővárosi cégtől is kérte, mutassák meg a felügyelőbizottsági ülések jelenléti ívét.

A BKV-nál ígérték, de nem küldték el. A csatornázási műveknél azt mondták, csak a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása után adják ki a papírokat. A Főtávtól a Híradó megkapta a jelenléti íveket. Ott idén 3 ülés volt. A 9 fős testületből 4-en soha nem hiányoztak, hárman csak egy-egy ülésre mentek el.

A MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint nem rendszeresek a hiányzások. "Azt nem mondanám, hogy nem járnak be, a felügyelőbizottsági tagok végzik a munkájukat. Amennyiben képviselőtársam úgy gondolja, hogy ezzel az üggyel foglalkozni kell, akkor majd felveti frakcióülésen" - mondta Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Havas Szófia, aki a Péterfy Sándor Utcai Kórház felügyelőtanácsának tagja, azt mondja, ezt már megtették. Más lehetőségük nincs. "Mi azt tudjuk tenni, ahogy ezt a bizottság elnöke már meg is tette, hogy jelezte a frakciók felé, névsorral, hogy kik azok a képviselők, akik nem járnak el ezekre az ülésekre. Ennél több eszköz, hogy úgy mondjam, retorzióra nem áll rendelkezésünkre, jogilag legalábbis" - mondta Havas Szófia.

A felügyelőbizottsági tiszteletdíjat a vezetők fizetéséhez igazítják. Önkormányzati cégeknél ez azt jelenti, hogy néhány tízezer forinttól akár százezren felül is járhat a tisztségviselőknek. Akkor is, ha nincsenek ott az üléseken.

Így kaphat pénzt Hunvald György is, aki fél éve van előzetes letartóztatásban. Az erzsébetvárosi polgármestert várhatóan visszahívják a felügyelőbizottsági tagságaiból. Az MSZP hétfőn fogja ezt javasolni, a közgyűlés csütörtökön dönthet.