Nem bankképes a mélygarázs-projekt

2009.08.24. 13:00 Módosítva: 2009.08.24. 13:00

További egyeztetések igénye miatt ezen a héten nem tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a Kossuth téri mélygarázs-építési koncessziós szerződéshez szükséges finanszírozási megállapodásról - közölték a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének résztvevői.

A kabinet egy hete már kiegészítéseket kért az előterjesztést jegyző Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettestől a fővárosi önkormányzat, a Parking Kft. és a finanszírozási eljáráson győztes bank között tervezett közvetlen megállapodás részleteiről. A hétfői ülésen, amelyen a főpolgármester-helyettes betegsége miatt csakúgy, mint egy hete, most sem vett részt, elhangzott, hogy a projekt jelenlegi formájában "nem bankképes".

Az ülésen szó esett arról, hogy a főpolgármester több kérdésben, így a BKV finanszírozásáról is egyeztetni szeretne a miniszterelnökkel. Ezen a találkozón áttekintenék a Kossuth téri mélygarázzsal összefüggő kérdéseket. Az Országgyűlés egyébként a mélygarázsépítéstől függetlenül is egymilliárd forintot biztosított a Kossuth tér felszíni rendezésére, így elvben akár az is elképzelhető, hogy meghiúsul a mélygarázs építése - jegyezték meg az ülés résztvevői.

A politikusok hozzátették, hogy a közgyűlés elé kerülő anyagokat véleményező főpolgármesteri hivatali közigazgatási tanács már tárgyalt a mélygarázsépítésről. A testület és a kabinet elé került anyag szerint, az önkormányzat egyszemélyes társasága, a Parking Kft. már 370 millió forintot elköltött a tervezésekre, ezt az összeget szeretnék visszakapni a fővárostól. Az előterjesztés kapcsán aggályok fogalmazódtak meg a finanszírozással és a több mint 30 évre szóló üzemeltetési szerződéssel kapcsolatban is.

A Fővárosi Közgyűlés júniusban hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat hosszú távú pénzügyi kötelezettséget vállaljon a bruttó 5,8 milliárd forintos mélygarázs-építésre. Ez a kötelezettségvállalás a koncessziós szerződés aláírásának napjától a projekt megvalósításáig, legkésőbb 2010. december 31-ig terjedő időszakra, valamint az azt követő 35 éves koncessziós futamidőre vonatkozik.

A Fővárosi Közgyűlés által ellenzéki javaslatra, ugyancsak júniusban létrehozott eseti bizottság több beruházás, így a 4-es metró mellett, a Kossuth téri mélygarázs ügyét is vizsgálni kívánja. A közgyűlés gazdasági bizottsága májusban nem fogadta el a Parking Kft. ez évi üzleti tervét.

Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. igazgatója elmondta, hogy a társaság eddig összesen 52 millió forintot költött el (tervezésre) és 40 millió forintot fog még a megkötött további tervezési szerződések teljesítésekor.

Tájékoztatása szerint a 370 millió forintra átmeneti tagi hitelként lenne szükség a fővárostól, míg a bankhitel meg nem nyílik, ezt a pénzt az önkormányzat visszakapná néhány hónap múlva. Az összeget a lőszermentesítésre, régészeti munkákra, szoborszállításra költenék.