Edit
15 °C
29 °C

Nem tárgyaltak a BKV SZDSZ-es vezetőségi elnökeinek leváltásáról

2009.08.25. 19:34

A szocialisták elutasítása miatt nem vette napirendre kedden délután a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága azt a fideszes javaslatot, hogy hívják vissza posztjáról Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának szabad demokrata elnökét és Székely Gábort a felügyelőbizottság ugyancsak SZDSZ által delegált elnökét. Hutiray Gyula (Fidesz) a tulajdonosi bizalom elvesztésével indokolta javaslatát. Kezdeményezésekor a bizottság három SZDSZ-es tagjának egyike sem tartózkodott a teremben.

Szaniszló Sándor (MSZP) szerint azért nem támogatható az ellenzéki javaslat, mivel célszerűbb megvárni a BKV-végkielégítések kapcsán zajló vizsgálat lezárását. A kérdésre azután térjenek vissza, ha a vizsgálat során felmerül a két testület felelőssége - jegyezte meg. Bagdy Gábor (KDNP) javaslatát elfogadva Somlyódy Csaba (MSZP) bizottságelnök közölte, hogy ha lezárul ez ügyben a BKV felügyelőbizottsági vizsgálata, a testület elé terjeszti az anyagot. Az elnök megjegyezte: azért sem indokolt korábban ezzel foglalkozniuk a kialakult politikai helyzetben, nehogy "Hagyó úr és Mesterházy úr meghosszabbított kezének tekintsék a bizottságot." Korábban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a gazdasági bizottságot gyakorlatilag kézi vezérléssel irányítja az MSZP főpolgármester-helyettese és Demszky Gábor bizalmasa.

Bagdy Gábor javaslatára a bizottság egyhangú szavazással felkérte a főpolgármestert arra, hogy szeptember közepéig terjessze a testület elé a Parking Kft. üzleti tervét, amit májusban nem fogadtak el. Hutiray Gyula indítványára Demszky Gábort felkérték arra is, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a főváros és az Elmű közös cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. üzleti terve is a bizottság elé kerüljön. A fideszes politikus elfogadhatatlannak tartja azt, hogy lassan két éve gond van a főváros közvilágítási villanyszámlájával, alulfinanszírozza azt a város.

A bizottság elfogadta a Főkert Nonprofit Zrt. ez évi üzleti tervét. A zrt. Parkfenntartó Kft.-jében lezajlott fővárosi tulajdonvesztésről készült beszámoló tárgyalását egy későbbi ülésre halasztották. Bagdy Gábor többször felvetésére sem kapott választ arról, hogy mi a helyzet a Főkert vezérigazgatói posztjára kiírt pályázattal, amelynek elbírálási határideje már hetekkel ezelőtt lejárt.

Többen úgy vélték, hogy a városvezetés azért nem terjesztette e héten a bizottság elé a pályázatokat, mivel várhatóan csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés visszaveszi a bizottságoktól az intézmények és a cégvezetők kinevezési jogát. Az MTI információi szerint a Főkert élére Töröcsik Éva vezérigazgató-helyettes és Galambos András György, a VII. kerületi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója pályázott.

Zárt ülésen elfogadta a bizottság a Nagybani Piac Zrt. múlt évi mérlegbeszámolóját, s döntött arról, hogy a főváros osztalékot igényel a cég nyereségéből - közölte Szabadai Viktor. A szabad demokrata politikus elmondta, hogy eltér ez ügyben az álláspontja a cég kisebbségi tulajdonosának, a Futureal Rt.-nek és a fővárosnak. A Piac Rt. 38 százalékát tulajdonló Futureal ugyanis nem támogatja az osztalékfizetést, illetve a cég egészét szeretné megvenni. Egy 1997-es szerződés alapján az osztalék kifizetéséhez 2/3-os vagy 75 százalékos tulajdonosi döntésre van szükség. Ezért ez ügyben további egyeztetések várhatók - fűzte hozzá a politikus.

Az MTI városházi forrásokból értesült arról is, hogy a Futureal már néhány hónapja kétmilliárd forintos vételi ajánlatot tett a főváros vagyonkezelő cége által 1,8 milliárd forintra taksált Piac Rt.-ért. Még az előző önkormányzati ciklusban a főváros pénzügyi bizottságában megfogalmazódott, hogy minimum négymilliárd forint a cég értéke. A bizottság egyébként májusban - csakúgy, mint a korábbi években - gazdasági társaságok mérlegbeszámolóiról nyílt ülésen tárgyalt.