Újabb méregdrága BKV-tanácsadó

2009.08.26. 18:18

Mintegy 45 millió forintos végkielégítéssel távozott az MVM-től az MVMI Informatika Zrt. vezérigazgatója, Szentgyörgyi Zsolt, aki ezután informatikai tanácsadóként folytatta pályafutását a BKV-nál, ahol most is dolgozik. Szentgyörgyi Kocsis MVM-vezérsége idején a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél és az MVM Zrt.-nél is fizetést kapott, ezenfelül 2003-2008 között a magyar államot képviselő aranyrészvényesként igazgatósági tag volt a francia tulajdonú Budapesti Erőmű Zrt.-ben is.

Az Index úgy tudja, hogy Szentgyörgyi Zsolt korábban a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél a számítóközpont irányítója volt főosztályvezetői besorolással, ám amikor Kocsis Istvánt kinevezték az MVM élére, ő oda is magával vitte informatikai káderét. Így Szentgyörgyi 2005-ben párhuzamosan dolgozott Pakson és az MVM Zrt. informatikai főmérnökeként, majd 2006. januárjától az MVM-leányvállalat MVMI Informatika Zrt. vezérigazgatójának nevezte ki Kocsis.

Szentgyörgyi MVM-es munkaviszonya idén januárban, közös megegyezéssel szűnt meg, és a még Kocsissal kötött munkaszerződése alapján fizetttek ki neki mintegy 45 millió forintot végkielégítés, felmentési bér és szabadságmegváltás jogcímeken.

Értesülésünket Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs igazgatója is megerősítette, hozzátéve, hogy az MVM egyetlen munkavállalójának munkaszerződése sem tartalmaz olyan kitételt, hogy a kötelező, vagy a vállalt titoktartást külön díjazással ellentételezné a társaság.

A cégnyilvántartás tanúsága szerint Szentgyörgyi Zsoltnak volt még egy állása az elmúlt években: a magyar államot képviselő aranyrészvényesként 2003-2008 között igazgatósági tag volt a francia tulajdonú Budapesti Erőmű Zrt.-ben is.

Az Index úgy tudja, hogy Szentgyörgyi az MVM-től történt távozása óta a BKV-nál, informatikai tanácsadóként dolgozik: számítástechnikai főmunkatárs az értékesítési osztályon a BKV tájékoztatása szerint. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója több, a Paksi Atomerőműtől és az MVM-től jött bizalmasát is felvette a BKV-hoz, és ott is folyatódott a milliós béreket és tízmilliós végkielégítéseket tartalmazó menedzserszerződések kötésének gyakorlata.

Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató az MVM-csoporthoz tartozó atomerőműnél dolgozott korábban, a BKV havi 1,2 millió forintot fizet neki, és 120 százalékos prémiumot. A cégnél február óta dolgozó Priegl Gábor értékesítési főosztályvezető fizetése havi egymillió, plusz százszázalékos prémium. Guba János, aki korábban a MVM egyik leányvállalatát vezette, most a BKV 4-es metrót felügyelő projektigazgatóságnál igazgatóhelyettes, ugyancsak egymillió feletti havi fizetésért. Dr. Szenkovits Adeodátot vezérigazgatói főtanácsadóként helyezték el a BKV-nál, havi egymilliós fizetéssel, amit 120 százalékos prémium egészít ki.

Kocsis István a BKV-nál főtanácsadóként foglalkoztatta Molnár Lászlót is, aki az MVM gazdasági vezérigazgató-helyetteseként az előző munkahelyén is a közvetlen beosztottja volt. Miután megírtuk, hogy Molnár a BKV-nál évi 42 milliót keres, idén áprilisban elbocsátották, és 40 milliós végkielégítését sem fizette ki az állami vállalat. Molnár László több szálon érintett az MVM zavaros offshore-ügyeiben is.