A Bem téren mindenkinek elsőbbséget kell adnia

2009.08.28. 12:21 Módosítva: 2009.08.28. 12:21

A budai Bem József térnél három irányból lehet behajtani egy kereszteződésbe, de bármelyik irányból érkezik az autós, elsőbbségadás kötelező tábla fogadja. A magyar KRESZ ezt a megoldást nem ismeri, nem is szándékosan alakították így a forgalmi rendet. Amíg a hibát javítják, jobbkézszabályt kell alkalmazni.

03

Meglepő forgalmi helyzetben találhatja magát, aki a Bem József tér környékén autózik, ugyanis a tér északi oldalán futó utca végébe, a rakpart felől érkező számára ki van helyezve egy elsőbbségadás kötelező tábla. Ugyanilyen jelzéssel találkozik szintén ebben a kereszteződésben az is, aki a Frankel Leó utcából érkezik, de a Fekete Sas utca felől is elsőbbségadásra kötelezik azt, aki behajt ebbe a kereszteződésbe. Tehát három utca felől lehet megközelíteni egy kereszteződést, és mindhárom irányból érkező köteles elsőbbséget adni.

02

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. forgalomtechnikai igazgatóságán megtudtuk, hogy a három táblát nem szándékosan helyezték így el. A budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna építéséhez kapcsolódva a Bem tér környékén is folytak felújítások, ezek befejeztével a kivitelező levonult, az átadás-átvétel azonban még nem történt meg. A három tábla közül kettőt leszereltetnek, utána csak a Frankel Leó utca felől érkezőkre vonatkozik majd az elsőbbségadás kötelező tábla.


View Bem tér in a larger map

Bár a KRESZ nem ismer ilyen forgalmi rendet, amíg mindhárom tábla kint van, a jobbkézszabály szerint kell közlekedni, mert egymáshoz képest egyenrangúak a kereszteződéshez érkező utak, magyarázta Szántó István vizsgabiztos és oktató.

01

Az Egyesült Államokban gyakran alkalmazzák, hogy stoptáblával védenek le minden, ugyanabba a kereszteződésbe futó utat, ott az halad át elsőként, aki hamarabb ért a kereszteződésbe. Jellemzően olyan kereszteződéseknél alkalmazzák ezt a megoldást, ahol az egymást keresztező utak hasonló forgalmat bonyolítanak, ugyanakkor annyi jármű nem közlekedik arra, hogy érdemes legyen jelzőlámpát felszerelni. A gyalogosoknak ezekben a kereszteződésekben akkor is elsőbbségük van, ha nincs felfestve számukra átkelőhely.