Üveghíd lehet a Margit hídból

2009.08.28. 11:23
Az Index rendszeresen közzétenné a felújítás elvégzett munkáit és számláit. A hivatal a fejét vakarja.

Az Index kezdeményezte a Margit híd felújítási költségeinek teljes és folyamatos nyilvánosságra hozatalát. A lap ehhez biztosítaná a szükséges felületeket is. A főpolgármesteri hivatal nem zárkózott el, egyelőre vizsgálják a lehetőségeket.

D FRI20090828003

Az Index azzal a kezdeményezéssel fordult a főpolgármesteri hivatalhoz, hogy közzétenné rendszeresen, a Margit híd felújításának különböző fázisaiban - mondjuk az adott teljesítések utáni számlafizetések idején -, tételesen az elvégzett munkákat és az értük kifizetett összeget.

Ehhez akár egy külön alrovatot is biztosítunk, ahol az olvasók folyamatosan nyomon követhetik a rekonstrukciót.

Mint az az illetékes főpolgármester-helyettes irodájának küldött levelünkben áll, úgy gondoljuk, hogy a Margit híd felújításának ára körüli vita és felhajtás, valamint az ezt övező nagy érdeklődés szükségessé teszi, hogy a felújítás elszámolása széles nyilvánosság előtt történjen. Ez a fővárosiak, a főpolgármesteri hivatal, és a területet felügyelő főpolgármester-helyettes érdeke is.

A főpolgármester-helyettesi irodától egyelőre azt a szóbeli tájékoztatást kaptuk, hogy nem zárkóznak el az ötlettől, és vizsgálják, hogyan lehetne azt megvalósítani.

A beruházás alig kezdődött meg, már gondok adódtak. Módosítani kell a Margit híd felújításának támogatási szerződését, mert a beruházás átlépte azt a költséghatárt, amelyre az eddigi szerződések vonatkoztak, írta a pénteki Népszabadság.

A közbeszerzési pályázaton még 12 milliárd forintos projektként indult a Margit híd felújítása. Időközben azonban elérte az uniós nagyprojekt kategóriát - összköltsége ugyanis meghaladja az 50 millió eurót, nettó költsége jelenleg 24 milliárd, bruttó 30 milliárd forint.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy mint arról korábban az Index beszámolt, a Brüsszel által támogatott tervekhez képest most hiányzik egy kerékpárút, holott az EU által támogatott projektek megváltoztatására szigorú szabályok vonatkoznak: a műszaki tartalom bármilyen módosítását be kell jelenteni, illetve engedélyeztetni kell, elsősorban a fejlesztési ügynökségnél.

D FRI20090828002

A Margit híd felújítása augusztus 21-én kezdődött, a dunai átkelő várhatóan 2010 augusztusáig lesz lezárva az autósok elől. A hidat hosszában kettéválasztva két ütemben építik át, ezek elején egy-egy hétvégét vesz igénybe az ideiglenes vágányzóna és a felső vezeték átkötése.

A felújításról szóló szerződést augusztus elején írta alá a fővárosi önkormányzattal a kivitelező Közgép-Strabag és az A-Híd Zrt. A munkálatok várhatóan 2011 márciusáig tartanak, de a forgalomnak 2010 augusztusában szeretnék visszaadni a hidat.