Hétfőtől elvehetik Hagyótól a BKV felügyeletét

2009.08.30. 19:28

Változhat hétfőn a BKV-t felügyelő főpolgármester-helyettes személye, feltehetően erről is eshetett szó a Demszky Gábor és Hagyó Miklós közti pénteki egyeztetésen. Az még nem egyértelmű, ki veheti át a feladatkört Hagyótól, eddig Ikvai-Szabó Imre és Horváth Csaba neve hangzott el.

Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettestől várhatóan hétfőn elkerül a BKV Zrt. felügyelete, tudta meg az MTI vasárnap vezető fővárosi politikusoktól.

A magukat megnevezni nem kívánó MSZP-s és SZDSZ-es politikusok szerint az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, és a Demszky Gábor által is botrányosnak minősített BKV-s végkielégítési ügyek miatt feszültté vált a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Kocsis István vezérigazgató közti viszony, és az önkormányzatnak is egyre nagyobb terhet jelentenek az olyan újabb ügyek, mint a főpolgármester-helyettes sajtóreferensének párhuzamos BKV-s foglalkoztatása, még ha ez nem is jogszerűtlen.

03

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető korábbi nyilatkozata szerint a főpolgármester az ellenzékkel az elmúlt időszakban folytatott egyeztetésein ígéretet tett arra, hogy a sokmilliárdos végkielégítési és tanácsadói ügyek miatt elvonja Hagyótól a BKV felügyeletét.

Demszky Gábor és Hagyó Miklós pénteki négyszemközti egyeztetéséről egyikük sem akart nyilatkozni, csak annyit jegyeztek meg, hogy hétfőig így vagy úgy eldőlnek a dolgok.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető egy lapnyilatkozatában a koalíciós szerződés megsértésének nevezte azt, hogy ha a főpolgármester elvonná Hagyó Miklós jogkörét. Ezt egyébként a hatályos törvényi szabályozás szerint a főpolgármester bármikor megteheti, mivel a helyettesei az ő hatáskörében járnak el, átruházott jogkörben. Még az előző önkormányzati ciklusban a kialakult nézetkülönbség miatt Demszky Gábor elvonta minden hatáskörét a több mint tíz éve legfontosabb bizalmi emberének számító Atkári Jánostól, aki így több mint egy éven át független, hatáskör nélküli főpolgármester-helyettesként vett részt az önkormányzat munkájában. Hagyó esetében azonban bonyolítja a helyzetet, hogy nem az SZDSZ, hanem a koalíciós társ jelölte őt a tisztségre.

Az MSZP fővárosi elnöksége az elmúlt napokban már többször is kinyilvánította, hogy az ellen nincs kifogásuk, ha a főpolgármester a BKV felügyeletét Hagyó Miklóstól áthelyezi párttársához, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyetteshez. Ezt azonban az SZDSZ nem támogatja, azért sem, mivel ehhez a koalíciós szerződést is módosítani kellene, és ezt jelenleg nem tartják indokoltnak. Szerintük egyszerűbb és gyorsabb megoldást jelentene, ha a koalíciós szerződés módosítása nélkül Hagyótól a másik szocialista főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba venné át a BKV felügyeletét. Horváth Csaba hétfőig nem akart nyilatkozni erről, azt azonban megerősítette, hogy ez ügyben már tárgyalt Demszky Gábor főpolgármesterrel.

A városházi politikusok kifejtették, hogy a kialakult helyzetet a legsimábban úgy rendezhetnék, ha Hagyó Miklós felajánlaná a BKV felügyeletének átadását. Így komolyabb presztízsveszteség nélkül fordíthatná energiáit az általa felügyelt ágazat sikeresnek tartott területeinek, például a távfűtés ökoprogramjának a továbbfejlesztésére. Hagyó számára az már komolyabb presztízsveszteséget jelentene, ha a főpolgármesternek kellene döntést hoznia a hatáskörelvonásról. Erre az MSZP fővárosi elnökségének álláspontja ellenére is kész a főpolgármester, hogy az önkormányzati ciklus hátralévő idejét kevesebb feszültség terhelje.

A politikusok emlékeztettek arra, hogy a főpolgármester a múlt héten sikerrel kezelte azt a problémát, amelyet néhány SZDSZ-es és MDF-es képviselő közös fellépése indított el. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis csütörtökön végül is a főpolgármester által szorgalmazott szervezeti szabályzatmódosítást fogadta el, ami presztízsgyőzelem volt Demszky Gábornak.

A nyilatkozó források nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy Hagyó "a hatáskörelvonásra játszik". Az MSZP fővárosi elnökének és vezetésének maximális támogatását élvezve így politikai síkra terelhetnéaz egész kérdést, aminek a rendezése az MSZP-SZDSZ koalíció számára egyre sürgetőbb feladat.