Lemondott a BKV-ról Hagyó

2009.08.31. 10:11 Módosítva: 2009.08.31. 17:44

Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes hétfőn lemondott a BKV szakmai felügyeletéről.

Hagyó Miklós még a Főpolgármesteri Kabinet hétfő reggeli ülése előtt levélben értesítette Demszky Gábor főpolgármestert szándékáról, hogy nem akarja tovább felügyelni a közlekedési vállalatot. A főpolgármester-helyettes kezdeményezte a budapesti pártelnöknél a fővárosi koalíciós egyeztető tanács összehívását, hogy mielőbb döntsenek arról, ki látja el a BKV szakmai felügyeletét, és hogy ennek megfelelően módosítsák a koalíciós szerződést.

04

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, és a Demszky Gábor által is botrányosnak minősített BKV-s végkielégítési ügyek miatt feszültté vált a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Kocsis István BKV-vezérigazgató közti viszony, és az önkormányzatnak is egyre nagyobb terhet jelentenek az olyan újabb ügyek, mint a főpolgármester-helyettes sajtóreferensének párhuzamos BKV-s foglalkoztatása, még ha ez nem is jogszerűtlen.

A törvény szerint a polgármester ezt a hatáskört bármelyik helyettesére átruházhatja. Korábban az MSZP budapesti vezetői úgy nyilatkoztak, el tudják fogadni, hogy a főpolgármester párttársára, Ikvai-Szabó Imrére bízza ezt a feladatot. Az SZDSZ-vezetők viszont azt jelezték, hogy azt tartanák célra vezetőnek, ha továbbra is szocialista főpolgármester-helyettes - Horváth Csaba - felügyelné ezt a területet. Ez esetben nem lenne szükség a koalíciós szerződés módosítására sem. Horváth Csaba a hétvégén annyit közölt, hogy már tárgyalt erről a kérdésről a főpolgármesterrel.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesi irodájának szóvivője azt közölte, hogy nem kívánják kommentálni a döntést.

Tarlós inkább Ikvai-Szabót akarja

Horváth Csaba (MSZP) annyit sem értene a BKV ügyeihez, mint Hagyó Miklós (MSZP), ezért még az is jobb lenne, ha a BKV felügyelete teljesen Ikvai-Szabó Imréhez (SZDSZ) kerülne. Neki ugyanis legalább pénzügyi téren van már néhány éves tapasztalata, nyilatkozta Tarlós István hétfőn.

Tarlós István közölte, hogy Hagyó Miklós lemondásával nem tettek le véglegesen arról a múlt heti felvetésükről, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményeznek vele szemben a Fővárosi Közgyűlésnél, a főpolgármesternél. Megvárják azonban azt, hogy a városvezetésben miként dől el a BKV felügyelete. Kezdeményezésük nem azokra a kérdésre vonatkozna, amelyekben az ügyészség már vizsgálódik, fűzte hozzá.