Mégsem járhatnak taxik a Margit hídon

2009.08.31. 10:28 Módosítva: 2009.08.31. 10:28

Szeptember második felétől nem ajánlják a taxisok áthajtását a lezárt hídon, mert az ideiglenes, úgynevezett repülővágányok terhelhetősége korlátozott.

A fővárosi kabinet tájékoztatót hallgatott meg a Margit híd felújításával kapcsolatban, tájékoztatta az Indexet Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. A híd augusztus 21-i lezárását követõen elindultak a bontási-marási munkálatok és megkezdõdött az ideiglenes villamosvágány kiépítése.

Az úgynevezett repülõ-vágány megépítése a tervek szerint szeptember második felében fejezõdik be. Ez után kerül sor a régi és az ideiglenes vágány közti átkötés kiépítésére, amely várhatóan 2-3 napot vesz igénybe. Ez idõ alatt csak villamospótló buszok közlekedhetnek majd a hídon. Az ideiglenes vágány korlátozott terhelhetõsége és mûszaki sajátosságai miatt a tervezõ jelezte, hogy a taxisok áthajtását ezt követõen nem javasolja a hídon.

A Margit hidat elkerülõ utak terhelése az iskolakezdés után várhatóan tovább fokozódik majd. Az elsõ 10 nap tapasztalatai szerint a Szentendrei út befelé jövõ sávjában, illetve a Népfürdõ utcából az Árpád híd felé tartó irányokban volt a legnagyobb a torlódás. Szeptember közepéig megnyitják az alsó rakpartot a Mozaik utca és a Zsigmond tér között, amely némileg enyhíti majd a dugókat.

A kialakított ideiglenes buszsávok mûködési tapasztalatai kedvezõek, ezért közlekedési szakemberek javasolják a Budaörsi úti (Lapu utca – Dayka Gábor utca közötti) buszsáv meghosszabbítását a Fehérló utcáig.