Még tíz napig nem érvényes a terézvárosi csendrendelet

2009.09.01. 18:14 Módosítva: 2009.09.01. 18:14

Még 10 napig biztosan nem zárnak be a vendéglők este 10 óra után a VI. kerületben, miután az önkormányzat és a civilek megállapodtak, hogy szeptember 10. előtt nem hajtják végre a csendrendeletet.

A kedden hatályba lépett csendrendelet ellenére nem zárnak be este 22 óra után a VI. kerületi vendéglők és szórakozóhelyek, közölte az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete.

Ennek oka, hogy a civilek és az önkormányzat között létrejött megállapodás szerint szeptember 1. és szeptember 10. között nem hajtják végre a rendeletet, az üzletek az eddig megszokott módon és ideig tartanak nyitva ebben az időszakban is, olvasható a közleményben.

Az önkormányzat honlapján is közzétett megállapodás szerint "a testület szeptember 10-i üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig".

Mint tájékoztattak, az egyeztetésen résztvevő érdekvédő szervezetek szeptember 15-ig tehetnek javaslatot a rendelet módosítására, mely alapján újabb egyeztetések kezdődnek. A megállapodás harmadik pontja szerint a kerület képviselő-testülete a rendeletbe beilleszthető javaslatokat várhatóan októberi ülésén tárgyalja majd.

A terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek.

A szabályozás a szállodákra és benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóegység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ebben az időszakban. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.