Értelmetlen a hajléktalantelep felszámolása?

2009.09.04. 11:01 Módosítva: 2009.09.04. 11:22

Péntek reggelre felszámolták Zuglóban a hajléktalanok viskóit, amelyek miatt olvasóink levélben is panaszkodtak szerkesztőségünknél. A szakemberek szerint nem ez a megoldás, a közterületes is inkább új területeket ajánl letelepedésre.

„Több levélben fordultam már az önkormányzathoz, miután a Francia úti vasúti töltés mentén lévő garázssor mögött évek óta a hajléktalanok laknak. Az egy dolog, hogy holtrészegen támolyognak az utcán, itt-ott összeesve, a Báthory parkban a padokon alszanak, a bokrokban (sőt nem is mindig mennek a bokrok közé) végzik el a dolgukat, fényes délben a padon fekve maszturbálnak, szeméttenger, mocsok és ürülék marad utánuk mindenhol” – írta érzékletesen olvasónk, aki több más környékbeli lakóval együtt az önkormányzatnál is kérte, hogy számolják fel a hajléktalantelepet.

Tapasztalatai nem mindenben fedik a környéken lakó újságírónkét, aki sem maszturbáló, sem dolgát végző hajléktalant nem látott még, igaz, nem merészkedett a garázssor mögé, ahol a nyilvánosságot életmódjukból adódóan kerülő hajléktalanok tartózkodnak. Viszont korábban az alábbi riportban számolt be a tapasztalatairól.

Képünk illusztrációFotó: Toplak Zoltán
Képünk illusztráció
Fotó: Toplak Zoltán

A pénteki akción részt vevő civil szervezet munkatársa is megerősítette azonban, hogy a közel tízfős csoport miatt rengeteg szemét gyűlt össze a garázssor és a vasúti sínek közti bokrosban, és az áldatlan állapotok miatt a patkányok is megjelentek.

Maradnak, ahol eddig

A Myrai Szent Miklós keresztény egyház önkéntese elmondta, hogy Zuglóban nincsenek hajléktalanszállók, csak melegedők. Akik eddig a környéken saját építésű viskókban laktak, a Dózsa György úti, vagy a nyolcadik kerületben található hajléktalanszállókra mehetnek. De nem mennek, vélte, akik ugyanis itt laknak, azok nehezen tudnak alkalmazkodni a hajléktalanszállók szabályaihoz, éppen ezért választották az utcát.

Ezen a véleményen volt a közterületes is, aki ilyen esetekben elhagyatottabb, lakóövezetektől távoli helyeket szokott javasolni a kilakoltatott hajléktalanoknak.

„Hajléktalanszállóra úgysem mennek, viszont vannak olyan helyek, ahol nyugodtabban élhetnek, van tömegközlekedés is, és nem zavarják a környékbelieket.”

Az akció egyébként egész héten zajlott, és Zugló több ilyen kolóniáját is felszámolták.

„Takarításnak hívjuk az ilyen akciókat – mondta a Menhely alapítvány munkatársa. – A helyzetet ezek sajnos nem oldják meg, annyi történik, hogy elveszik és kidobják a hajléktalanok dolgait, akik ott maradnak a környéken, csak éppen már minden nélkül.”