Megegyezett a koalíció a BKV felügyeletéről

2009.09.05. 15:33

Megegyezett a fővárosi MSZP és SZDSZ a BKV felügyeletéről. Horváth Csaba felügyeli majd a közlekedési vállalatot,  Ikvai-Szabó Imre csak a költségvetéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik majd.


Lezárult a koalíciós vita, létrejött a megegyezés a fővárosi MSZP és az SZDSZ között a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekben, így hétfőtől ismét főpolgármester-helyettesként dolgozik Hagyó Miklós és Horváth Csaba, ismertette a szombati koalíciós egyeztetés eredményét Demszky Gábor főpolgármester és Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke újságírók előtt.

A főpolgármester koalíciós feszültséget előidéző döntése érvényben marad, Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes veszi át a BKV felügyeletét, amiről hétfőn mondott le Hagyó Miklós. A szocialisták álláspontjának megfelelően a jövőben a BKV-nál Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes csak a költségvetéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik majd.

Demszky Gábor pozitívumként említette álláspontjuk elfogadását, mely szerint a jövőben az az ember lesz a BKV igazgatóságának elnöke, akit a kormány delegál. Részére pluszjogosítványként biztosítják , hogy Kocsis István vezérigazgató bizonyos összeghatár felett csak az ellenjegyzésével köthet szerződést. Az összeghatárról még egyeztetnek.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hó végi ülésén terjeszti elő a BKV igazgatósága és felügyelőbizottsága teljes megújításáról, cseréjéről szóló javaslatát. A személyi javaslatokról még egyeztetnek. Az SZDSZ álláspontját is elfogadva az MSZP is nyitott arra, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják az ellenzéknek. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a napokban tartott sajtótájékoztatóján már jelezte, ha felkérést kapnak, készek átvenni a felügyelő bizottság elnöki posztját, amire Vitézy Dávidot jelölik.

Burány Sándor az MSZP szempontjából sikernek nevezte azt, hogy a megállapodással egyszínű, csak szocialista lesz a BKV feletti szakmai felügyelet, megszűnnek a közös előterjesztések.

A koalíciós egyeztetésen szóba került újabb főpolgármester-helyettes választása is, egyelőre azonban ez a kérdés lekerült a napirendről, csakúgy, mint a helyettesek feladatkörének újragondolása.

Az MTI információi szerint a koalíciós egyeztetés előtt Demszky Gábor beszélt Lendvai Ildikó MSZP-elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Lendvai Ildikó egyeztetett Burány Sándorral is.