Megnyitják a Budai alsó rakpartot

2009.09.14. 18:13

Befejezéshez közelednek a Budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna munkái a Budai alsó  rakparton, áll a főpolgármesteri hivatal lapunknak küldött közleményében.

Az eredeti, október 28-i határidő előtt közel másfél hónappal elkészült az Üstökös utcánál az a csomópont, mely új kapcsolatot létesít a felső és az alsó rakpartok között.

A közlemény szerint a főgyűjtőépítés Zsigmond térig tartó munkái mellett szintén befejeződtek az útfelújítási munkák a Zsigmond tér és a Mozaik utca között. Mindezek eredményeként szeptember 15-én délelőtt, várhatóan 10 órától az autósok is használhatják az új csomópontot és a felújított útszakaszt, így az Üstökös utca és a Mozaik utca között ismét megnyílik a Budai alsó rakpart.

2008 tavasza óta folynak munkálatok a Budai alsó rakpart különböző szakaszain, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító beruházáshoz kapcsolódóan. Itt épül ugyanis a Budai Duna-parti főgyűjtőcsatorna, mely biztosítja, hogy a budai oldalon keletkező szennyvíz eljuthasson a Csepelen épülő szennyvíztisztítóba.

A rakpart különböző szakaszait az elmúlt másfél év során fokozatosan megnyitották a forgalom előtt. Legutóbb a Margit hídtól déli irányban, a Halász utca és a Bem tér között, a Fővárosi Gázművek végzett gázvezeték-rekonstrukciót a nyár folyamán, majd felújították az elhasználódott útburkolatot. Ezt a szakaszt a nyár végén megnyitották, így jelenleg a Lágymányosi hídtól egészen a Margit hídig lehet a rakparton autóval közlekedni.

A Budai Duna-parti főgyűjtő -beruházásának részeként mostanra elkészült az Üstökös utcai csomópont és a Zsigmond tér között a főgyűjtőcsatorna fektetése, a víz főnyomócső és a gázvezeték kiváltás, a rakpart szélesítése és a szintjének megemelése, a rézsűburkolat készítése és az új útburkolat építése a szükséges kapcsolódó munkákkal.

Így, a szeptember 15-én délelőtt megnyíló, új, Üstökös utcai csomópont segítségével immár a Margit hídtól északra, egészen a Mozaik utcáig lehet majd autózni.

A Zsigmond tér és a Mozaik utca közötti szakaszt felújítva adják vissza a budapestieknek. A Magyar Aszfalt - teljes útlezárás mellett - közel egy hónapig dolgozott a csaknem 4 kilométeres szakaszon. A felújítás eredményeként új burkolatot kapott a közel 30 éves rakparti út, továbbá a parti úttal párhuzamos bicikliút a Zsigmond tértől északi irányban kb. egy kilométeres szakaszon, és teljes hosszukban megújultak a járdák is.

A Zsigmond tértől egy kilométerre pedig a biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés érdekében új középszigetet építettek.
A Margit híd déli oldala és az Üstökös utca közötti, rövid szakaszon jelenleg még tartanak a rakpartszélesítés befejező munkálatai, valamint a Világörökség részét képező rakparti látkép helyreállítása.

A még hátralévő munkák várhatóan néhány héten belül befejeződnek és még az eredeti, október 28-i határidő előtt átadják majd ezt a rövid szakaszt is az autóforgalomnak.