Egyelőre marad a Centrum Kft. Terézvárosban

2009.09.25. 08:10

Bár lejárt a Centrum Kft. szerződése a terézvárosi önkormányzattal, továbbra is a cég felel a parkolási díjak beszedéséért. A kerület képviselőtestülete csütörtöki ülésén azért döntött így, mert korábban felfüggesztették a parkolási helyzet rendezésére szóló közbeszerzési eljárást. Bajor Zoltán alpolgármester indoklása szerint az ideiglenes megoldással a káoszt akarták elkerülni.

A Terézvárosi Önkormányzat június végén döntött arról, hogy közbeszerzési eljárást indít a parkolási rendszer üzemeltetésére. Bajor Zoltán alpolgármester közölte: az előírt árbevétel és a referenciák biztosították volna, hogy ne 60 férőhelyes foghíjparkolók fenntartói jelentkezzenek, hanem olyan cégek, akiknek egy több mint 6000 parkolóhelyes kerületi rendszer üzemeltetése sem okoz gondot. A kiírás alapján nyomon lehetne követni a nyertes cég bevételeit, az önkormányzat pedig a korábbinál többszörös részesedést kapna.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) július 28-án jogorvoslati eljárást indított a pályázat ellen, augusztus 19-én pedig felfüggesztette a közbeszerzést. A jogorvoslati eljárás eredménye csak azután várható, hogy lejár a Centrum Kft.-vel kötött 10 éves szerződés, vagyis a képviselőtestület döntése értelmében addig minden marad az eddigiek szerint. A képviselők megállapodtak abban is, hogy felkérik a Parking Kft.-t, hogy készítsen szakértői állásfoglalást a parkolás-üzemeltetés kerületi önkormányzati lehetőségeiről.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom arra kérte azokat az önkormányzatokat, ahol a Centrum Parkoló Rendszer Kft. szedi a parkolási díjakat, hogy a mostani lejárta után már ne a Centrummal szerződjenek. Szerintük az emberek mindig is ellenezték, hogy egy nyereségérdekelt magántulajdonú cég szedje a parkolási pénzeket és pótdíjakat. Szóvá teszik, hogy a Centrum Kft.-re sok panasz érkezett, ráadásul szerintük az önkormányzatnak is több pénz jutna, ha kizárnák a magáncéget és egy önkormányzati, vagy fővárosi cég venné át a feladatot.