Elbukta a parkolóját az egészségügyi tárca

2009.09.28. 10:47 Módosítva: 2009.09.28. 15:46

A Fővárosi Bíróság a Belvárosnak ítélte az egészségügyi minisztérium előtti parkolók tulajdonjogát. Ez azt jelenti, ha a döntés jogerőre emelkedik, a tárca több tízmillió forintot köteles fizetni az önkormányzatnak.

Pert nyert az V. kerületi önkormányzat az egészségügyi minisztériumi parkoló ügyében. A bíróság elutasította a magyar állam nyolc pontból álló kereseti kérelmét, amely szerint az Egészségügyi Minisztérium parkolója állami tulajdon lenne. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint a parkoló tulajdonjoga törvényesen került az önkormányzathoz még 1991-ben.

DSZZS20071008107

Az Egészségügyi Minisztériumra kivetett parkolási bírságok jogalapját is támadta az állam azzal, hogy kétségbe vonta a bíróság előtt az V. kerületi önkormányzat tulajdonjogát. A nyolcpontos keresetlevélben még azt is megkérdőjelezték, hogy a parkoló területe jogi értelemben önállóan létezik-e, vagy csupán - úgymond - egy mértani elmérés következménye, vagyis a minisztérium épületéhez tartozik. A bíróság által kirendelt szakértő szerint a parkoló létezik, csupán három négyzetméternyi mérési hibát fedezett fel. A parkoló értékét egyébként 200 millió forintra becsülik.

Az ítélet nem jogerős.

2007 októberében a Belváros önkormányzatát képviselő parkolási társulás és a minisztérium megállapodott, hogy a tárca kifizeti a parkolóhelyek kizárólagos használata után járó évi bruttó 40 millió forint parkolási díjat, ez a díj egy letéti számlára kerül és a tulajdonjogra vonatkozó per lezárulta után kamataival együtt azt illeti, aki a bírósági döntés értelmében is a terület jogos tulajdonosa.

DSZZS20071008101

Az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztériumot (HM), más közintézményekkel együtt, még 2006 novemberében szólította fel az V. kerületi önkormányzat, hogy egy tíz évvel ezelőtti rendelet értelmében a parkolásért fizetniük kell. A minisztériumok hat hónap türelmi időt kaptak arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen lezárt és parkolónak használt területeket.

Update!

A per nemcsak a pénzről szól, hanem annak az elvnek az érvényesítéséről is, hogy ha az állampolgároknak fizetniük kell a parkolásért, akkor az állami intézmények is tegyék meg ezt, mondta az Indexnek Rogán Antal polgármester.

A minisztériumnak és a nemzeti vagyonkezelőnek 2 éve volt arra, hogy bizonyítsa jogosultságát erre a területre, de nem sikerült egyetlen olyan jogcímet sem találni, ami ezt alátámasztotta volna, mondta a polgármester.

Ha a bíróság jogerősen is megítéli ezt a parkolót az önkormányzatnak, akkor az elmúlt két évben elmaradt parkolási díjak az önkormányzatot illetik, így a belváros 80-100 millió forinthoz juthat. Rogán hozzétette: ebgben az esetben  nem tudunk eltekinteni attól, hogy az évi 40 millió forintos bérleti díjra 2007-től öt évre visszamenőleg is igényt tartsanak, a nem fizetés miatti pótdíjakkal együtt, mondta Rogán Antal. A pénzért a kerület nem akar pereskedni, bízik abban, hogy sikerül megegyezniük a minisztériummal.

A kerület szeretné visszaadni a teljes parkolót a nyilvánosságnak. Rogán szerint később ugyancsak fontos elvi kérdes lesz az is, hogy az Egészségügyi Minisztérium ne költsön évi negyvenmillió forintot csak azért, hogy dolgozói ingyen parkolhassanak.