Kész az Erzsébet híd díszvilágítása

2009.10.06. 15:28 Módosítva: 2009.10.06. 15:28
A próbavilágítás a japán tervezőnőnek és az örökségvédelmi hivatalniak is tetszett.

Hétfőn este felkapcsolták a díszvilágítást az Erzsébet hídon, majd nem sokkal később le is kapcsolták. Az utolsó hivatalos próbavilágítás szeptember 23-án volt, akkor mindenkinek megfelelt a kivilágított híd.

Az urbanista.blog.hu hétfő esti felvétele
Az urbanista.blog.hu hétfő esti felvétele

Véglegesen november 17-én öltözik fénybe az Erzsébet híd, onnantól kezdve állandó esti világítást kap, a nemzeti ünnepeken pedig a trikolór színeiben pompáznak majd a pilonok. Az urbanista.blog.hu-n megjelent az első felvétel.

A városüzemeltetési főpolgármeseter-helyettes irodáján elmondták, hogy az Erzsébet hídnál többször is volt próbavilágítás, a legutolsó szeptember 23-án, amikor a japán tervező asszony a már elkészült részt tekintette meg.

Ezen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa is jelen volt, aki az itt tapasztaltak alapján a díszvilágítás átadásához feltétel nélkül hozzájárult. További próbavilágítást nem terveznek.

A díszvilágítás végleges bekapcsolására a Főváros Napján, november 17-én ünnepélyes keretek között kerül sor. A pilonok ünnepi (nemzeti színű) megvilágítása is elkészült (a lenti kép illusztráció).

A 260 millió forintos díszvilágítás kiépítéséhez a japán állam 47 millió jen (130 millió forint) támogatást biztosított a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából. A díszvilágítás terveit Ishii Motoko, világhírű tervező asszony készítette.