Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Milliókra büntették a terézvárosi önkormányzatot

2009.10.09. 10:48 Módosítva: 2009.10.09. 14:10

Visszavonta a terézvárosi képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén azt a pályázatát, amelyet a kerület fizető parkolóhyeleinek működtetésére írt ki, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság törvényellenesnek találta.

A Heti Válasz értesülése szerint a terézvárosi önkormányzatnak csütörtökön kézbesítették a büntető határozatot, amelyben a döntőbizottság kimondja: a kerület megsértette a közbeszerzési törvényt azzal a tenderrel, amit nyáron írt ki a Terézváros tulajdonában lévő közterületi, fizető parkolóhely céljára kijelölt várakozóhelyek működtetésére. A döntőbizottság 3 millió forint büntetést szabott ki, emellett megsemmisítette az ajánlattételi felhívásban azokat a passzusokat, amely alapján szakértők korábban jelezték: az önkormányzat vélhetően a Centrum Parkoló Kft.-re írta ki az eljárást.

Bajor Zoltán alpolgármester a pénteki rendkívüli ülés után elmondta: nem biztos, hogy a visszavont közbeszerzési pályázat helyett újat írnak ki. Előbb megvizsgálják az alternatív lehetőségeket, így például a főváros azon javaslatát is, hogy a kerületek ne külsős magánvállalkozással szerződjenek a parkoltatási feladatok ellátására, hanem saját önkormányzati társasággal végeztessék ezt. Bajor Zoltán hozzátette: megbíztak egy szakértői céget, hogy mérje fel mekkora költsége lenne ennek a megoldásnak.

A terézvárosi képviselő-testület következő, október 22-i ülésén hallgatják meg a szakértők felmérésének eredményét, valamint annak a lehetőségnek a részleteit is, hogy mit jelentene a kerületnek, ha a fővárosi tulajdonú Parking Kft. vállalná a feladatot - mondta Bajor Zoltán. Tehát valószínűleg ebből a 3 variációból - a kerület, a főváros, vagy egy magánvállalkozó - döntik majd el, hogy melyik legyen a megoldás.

parkolo2

Az ügy előzménye, hogy VI. , VII. és VIII. kerületben szeptember 24-ével járt le a Centrum Kft.-vel kötött tízéves szolgáltatási szerződés, így új tendert írtak ki, amelyet a Közbeszerzési Döntőbíróság felfüggesztett. Hogy ne szűnjön meg a parkolópénzszedés, a három pesti kerület december 31-ig meghosszabbította a Centrummal kötött szerződéseit.

A Fővárosi Közgyűlés azonban azt szeretné, ha nem külsős magánvállalkozással szerződnének a kerületek a parkoltatási feladatok ellátására, mert úgy vélik, ezek a cégek sok pénzt nyelnek el. Az Európai Bizottság 2005-ös határozata szerint egy önkormányzat, ha saját gazdasági társaságával végez közszolgáltatást - például parkoltatást-, akkor nem kell közbeszerzési eljárás. A fővárosi tulajdonú Parking Kft. vállalná is a feladatot, és így az automaták bevétele a fővárosi kezelésű utak esetében a fővároshoz, a kerületi kezelésűeknél pedig a kerületi önkormányzatokhoz folyna be.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek