Visszavonták a terézvárosi parkolótendert

2009.10.09. 16:22 Módosítva: 2009.10.09. 16:25

Még ebben a hónapban újra tárgyalja a terézvárosi önkormányzat azt a parkolási tendert, amit pénteken rendkívüli ülésen vont vissza. Közbeszerzési szakértők szerint ugyanis a pályázat gyakorlatilag a centrum Kft.-re volt kiírva. Az önkormányzat arról beszél, hogy mindenképpen profikra akarta bízni a parkolási rendszer üzemeltetést.

Rendkívüli ülésen vonta vissza a parkolási rendszer üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a terézvárosi képviselő-testület. Az ügy előzménye a Heti Válasz értesülései szerint az volt, hogy Közbeszerzési Döntőbizottság törvényellenesnek találta a parkolási tendert és 3 millió forint büntetést szabott ki. Ezenkívül megsemmisítette az ajánlattételi felhívásban azokat a passzusokat, amelyek alapján szakértők szerint az önkormányzat a Centrum Parkoló Kft.-re írta ki az eljárást.

A hivatalos önkormányzati vélemény szerint a tender kiírásakor "csak azt szerették volna elérni, hogy valóban tapasztalt cégre bízzák a parkolást. Az előírt árbevétel és a referenciák azt biztosították volna, hogy csupán azok a cégek induljanak, amelyeknek egy több mint 6000 parkolóhelyes kerületi rendszer üzemeltetése sem jelent gondot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság ugyan két részvételi kritérium módosításával engedélyezte a pályázat folytatását, viszont a közbeszerzési eljárásba bevont független szakértő véleménye szerint az eljárást vissza kell vonni, csupán így vállalható felelősség a döntés jogszerűségéért. Az SZDSZ-es Bajor Zoltán alpolgármester által benyújtott eredeti előterjesztés javaslatait végül az SZDSZ és Fidesz képviselői szavazták meg, így az önkormányzat pénteken visszavonta pályázatát.

A parkolási rendszer üzemeltetésének kérdése a testület októberi rendes ülésén kerül ismét napirendre. A képviselők majd az elkészült szakértői anyagok alapján dönthetnek arról, hogy az önkormányzat saját céget bíz meg a feladattal, ismét kiírja az immár a Közbeszerzési Döntőbizottság által is jóváhagyott pályázatot, vagy éppen a főváros által szorgalmazott rendszerhez csatlakozik.