Díszpolgár lesz Grosics, Finta, Esterházy és Zoltai

2009.10.12. 22:07 Módosítva: 2009.10.12. 22:25

Díszpolgári címekről és pénzbeli támogatásokról döntött a fővárosi közgyűlés. A közgyűlés zárt ülésen hozott határozat szerint díszpolgári címet kap Bálint György kertészmérnök, Esterházy Péter író, Ferge Zsuzsa szociológus, Finta József építész, Fischer Ádám karmester, Glatz Ferenc történész, Grosics Gyula labdarúgó, Gyurkó Henrik bábművész, Irk Ferenc igazgatósági tanácsadó, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója. A képviselők esti döntése értelmében díszpolgári címet kap Méray Tibor író is.

Pro Urbe Budapest díjat vehet át Gross Arnold grafikus, Halász Judit színművész, Presser Gábor zeneszerző, előadóművész, Ritoók Zsigmond filológus, Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója és Sztevanovity Zorán előadóművész.

Döntött a közgyűlés a Fővárosért Emlékzászló, a "Dr. Barna Sándor Emlékérem - a Főváros közbiztonságáért" és a "Zalabai Gábor-díj - a Budapestiek Esélyegyenlőségéért" elnevezésű kitüntetések odaítéléséről is. A Fővárosi Közgyűlés mindemellett két új díjat alapított: a Bárczy István-díjat és a Papp László Budapest Sportdíjat. A kitüntetettek az elismeréseket november 17-én, a főváros napján (Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóján) veszik majd át.

A közgyűlés döntése értelmében negyvenmillió forintos plusztámogatásban részesülhet a fővárosi önkormányzat általános tartalékából a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM). Határoztak arról is, hogy hatmillió forint működési célú előirányzatot biztosít az önkéntes tűzoltó-egyesületek működésére a fővárosi önkormányzat. Az erről szóló javaslatot egyhangúlag fogadták el. A keretösszegből támogatják a pilisvörösvári, a pilisborosjenői, a pilisszentiváni, a solymári, a nagykovácsi és a perbáli egyesületeket.