Demszky elvárja MSZP-s helyetteseitől, hogy bejárjanak dolgozni

2009.10.19. 19:12

Demszky Gábor főpolgármester tudomásul veszi, hogy a következő egy hónapban átmeneti állapotban működik az önkormányzat, de munka nélküli főpolgármester-helyettesekre nincs szüksége, ezért elvárja, hogy Hagyó Miklós és Horváth Csaba járjon be a városházára a következő egy hónapban, és adják át folyamatban lévő ügyeiket. A városvezető utolsóként szólalt meg a hétfői, az önkormányzat működőképességének biztosításáért összehívott ötpárti egyeztetés résztvevői közül.

Azt mondta, hogy a koalíció megszűnésével egy szélesebb körű együttműködésen alapuló működési modellt kell kialakítani. Ennek alapelveiről egyeztetett volna ma a frakcióvezetőkkel, de hétfőn - mint mondta - ez nem vezetett eredményre, mivel az ellenzék kijelentette, hogy csak akkor kívánnak érdemben foglalkozni ezekkel az ügyekkel, ha a jelenlegi MSZP-s helyettesek lemondanak, azaz, megalakul formálisan is az ellenzéki szocialista frakció.

Emlékeztetett rá, ez november 20-án következik be, amikor a szocialista helyettesei lemondanak, addig átmeneti állapotban működik az önkormányzat. "Ez számomra is adottság" - jelentette ki. Elfogadja, ha az átadás-átvételre az MSZP-nek négy hétre van szüksége, de ezt egy kicsit soknak tartja. Hozzátette, az eddig benyújtott előterjesztéseket a helyettesek november 20-áig végig tudják vinni, a közgyűlés várhatóan október 29-én rendes és rendkívüli ülést is tart, ahol jelentős részben a helyettesek előterjesztéseit tárgyalják.

Tarlós Istvánról, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjéről azt mondta, Tarlós István neki nem politikai szövetségese, de Tarlósnak - amennyiben főpolgármester-jelölt akar lenni - nem érdeke, hogy ellehetetlenüljön a főváros működése, ezért számít az együttműködésére.

Közölte, azt várja az MSZP-től, hogy nyilatkozzon, továbbra is fontosnak tartja-e a koalíciós megállapodásban foglaltak teljesítését, mert ha igen, akkor ezeket a programokat támogatni kell a közgyűlésben és az Országgyűlésben is.

Beszámolt arról is, hogy a hétfői ötpárti megbeszélésen közel jutottak a konszenzushoz abban, hogy november 1-jétől kihirdessék a kilakoltatási moratóriumot. A kezdeményezést támogatta az MSZP, az SZDSZ és az MDF, várja a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének válaszát.