Pénzért vett ajánlószelvényeket egy újságíró

2009.10.19. 16:16 Módosítva: 2009.10.19. 17:41

Darabonként 1000 forintért vásárolt ajánlószelvényeket az MTV egy újságírója, a 45 illegális kopogtatót leadta a józsefvárosi választási irodánál. Budapest VIII. kerületében novemberre írtak ki polgármester-választást.

A rendőrség vizsgálja a vásárolt ajánlószelvények ügyét, a kapott adatok és információk alapján, a törvényes határidőn belül döntenek a büntetőeljárás megindításáról, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő délután.

Tafferner Éva szerint hétfőn a Magyar Televízió egyik munkatársa jelentkezett a Budapest Főváros VIII. Kerületi Választási Irodánál, ahol leadta azt a 45 darab kopogtatócédulát, melyet illegális úton szerzett be egy ismeretlentől.

Az ajánlószelvényekkel együtt a választók személyes adatait tartalmazó értesítőket is eladtak a gyanú szerint Józsefvárosban, közölte a helyi választási iroda vezetője hétfőn. Xantus Judit elmondta, a hozzájuk a Magyar Televízió egyik munkatársa által leadott felbontatlan és felbontott borítékokban mindkét szelvény kitöltetlenül benne volt. Ez azt jelenti, hogy nem lehet tudni, kiknek vásárolták a szelvényeket. Az esetről jegyzőkönyvet vettek fel, majd a szelvényeket továbbították a rendőrségre.

Az M1 A szólás szabadsága című műsor vasárnapi adásában egy rejtett kamerával készített riportban arról számoltak be, hogy a főváros VIII. kerületében novemberre kiírt polgármester-választásra készülődve 45 darab, egyenként 1000 forintért vásárolt ajánlószelvényt sikerült a riporternek vásárolnia. A műsorban elhangzott, a riporternek további ajánlószelvényeket kínáltak eladásra, de azzal az indokkal, hogy nagyon keresik az ajánlószelvényeket, az újabbak már 2000 forintba kerültek volna.