no

Eltűntek a Szabadság híd lámpái

2009.10.20. 11:41
A középső ív díszvilágításának a fénytesteit valószínűleg a kivitelező szerelte le.

Folytatódik a Szabadság híd díszvilágításával kapcsolatos töketlenkedés: eltűntek azok a lámpatestek a híd közepéről, amelyek híd két szélső fényívét kötötték volna össze. A főpolgármesteri hivatalnál azt nyilatkozták: nem mondták senkinek, hogy vegyék le a lámpákat, a kivitelezőt nem sikerült elérni.

Képek a lámpák hűlt helyéről

A Szabadság híd díszvilágításának abszurd története azzal kezdődött, hogy a világítást úgy rendelte meg a főváros, hogy középen megszakad a fénycsík. Arra számítottak ugyanis, hogy híd közepén álló négy karos kandeláber fénye elég lesz oda. Mint a kivitelező elmondta, attól is tartottak, hogy a kis magasságban levő lámpatesteket ellopkodják.

Az átadás után derült ki, hogy a foghíjas díszvilágítású híd oldalról csúnya látványt nyújt, a kandeláberek fénye kevés. Akkor a főváros elhatározta, hogy befejezteti a fényívet, lehetőleg a díszvilágítást kiépítő céggel, a Hídépítő Zrt.-vel, és utólag kifizeti az ezzel járó többletköltséget.

Mint a Hídépítő Zrt.-nél megtudtuk, augusztus 20.-ra felszerelték a hiányzó lámpatesteket középen, és be is kapcsolták a fényeket egy estére, érzékeltetve a majdani látványt. A középső fényt ezután le is kapcsolták, a híd közepe azóta is sötét.

Ennek az az oka, hogy időközben a főváros közbeszerzési eljárást indított a díszvilágítás befejezésére, az pedig furán nézett volna ki szerintük, ha még meg sincs a munkát elvégző cég, de a híd közepe már fényben úszik.

Egy hónapja még végigért a lámpasor

Mikor az Index megkérdezte a Hídépítő Zrt.-t, milyen lámpák vannak a híd közepén, azt a választ kaptuk, hogy a lámpákat nem ideiglenes jelleggel szerelték fel, azok csak akkor kerülnek el onnan, ha a megbízást végül egy másik cég nyeri el. A munka még nincs teljesen kész, egy kapcsolószekrényt és egy fényerősségmérő műszert kell beépíteni.

Arra a kérdésre, hogy ha van lámpa, világítana is, akkor miért nem kapcsolják fel középen, azt a választ kaptuk, hogy ha most ingyen odaadnák, nem biztos hogy lesz később, aki megveszi.

A Hídépítőt most többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elérni. A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán azt nyilatkozták: nem mondták senkinek, hogy szerelje le a lámpákat. A lámpaszerelésre kiírt közbeszerzési eljárás pedig még tart.

A cikk megjelenése után a Hídtechnika Kft. címéről a következő levél érkezett az Indexhez: A Szabadság híd középső szakaszának díszvilágítását tervezési célból augusztus 20-ra rövid időre a kivitelező bekapcsolta. A tervezéshez szükséges információk birtokában a jelenleg folyó közbeszerzési eljárást követően a hiányzó díszvilágítás várhatóan november hónapban kiépítésre kerül.